VETO'S PLAYLIST ONZE SELECTIE

Onze muzikale aanraders van de zomer

Elke maand selecteert onze cultuurredactie zes nieuwe nummers uit een wirwar van playlists, radiogolven en TikTok-hypes. Ontdek hieronder de zomereditie met aanraders uit juli en augustus. 

Gepubliceerd

Haley Heynderickx - Seed of a Seed

Heynderickx' Seed of a Seed is weer helemaal wat we van haar gewend zijn: tedere folk pur sang, samen met haar engelenstem begeleid door gitaar. Op deze nieuwe single passeert ook een strijkerspartij de auditieve revue. Ideale muziek voor op een avond in de vroege herfst samen met een kop citroenmelissethee en een knaller van een boek.

Ginger Root - There Was A Time

Geïnspireerd door Japanse popmuziek uit de jaren '80 maakt Cameron Lew alias Ginger Root een warm en funky geheel van wat hijzelf 'aggressive elevator soul' noemt — liftmuziek met pit, dus. Zijn bekendste nummer is ongetwijfeld Loretta, maar deze nieuwe There Was A Time mag er ook wezen: fris en zomers (of is het daar ondertussen helaas al te laat voor? Een mens mag hopen, of doen alsof!).

Bowl - Big Burden Agency

Utrecht produceerde al menig punkachtig bandje, maar Bowl spant in recente tijden de kroon. De vocalen op Big Burden Agency hebben een 'ratelingen van de lokale dorpsgek'-kwaliteit en de onnoemelijk strakke gitaar- en slagwerkpartijen complementeren dat prachtig.

Floating Points - Key103 [a56 edit]

Sam Sheperd alias Floating Points is van alle muzikale markten thuis. Van samenwerkingen met jazzheld Pharoah Sanders en het London Philharmonic tot de intens dansbare en vervlochten tracks op het legendarische Crush: alles waar Floating Points mee in aanraking komt, is het luisteren waard. Deze Key103 en in het bijzonder de "a56 edit"-versie zijn geenszins een uitzondering: opzetten en dansen maar!.

Nick Cave and the Bad Seeds - Long Dark Night

Het album is ondertussen uit, maar op deze single Long Dark Night zijn Nick Cave en zijn Bad Seeds hé-le-maal in hun element. Een tragere ballad met Caves diepe kanonnenstem en een pianootje erbij; neem een glas rode wijn en ga mistroostig uit het raam turen, want je hebt er met dit nummer de perfecte soundtrack voor. 

Geordie Greep - Holy, Holy

Nu black midi uit elkaar is, was het slechts een kwestie van tijd voor de individuele leden met solomateriaal op de proppen zouden komen. Greeps Holy, Holy is een funky swingrocknummer doordrongen van latininvloed: aan de hand van dit liedje kun je goed afleiden welke rol Greep binnen de black midi-context speelde. Het is de eerste single van zijn debuutplaat The New Sound, die in oktober zal uitkomen.

Duster - Quiet Eyes

Je kent ze misschien van enkele enorm populaire nummers op TikTok, maar slowcoregroep Duster schrijft bijna dertig jaar na Stratosphere nog steeds nieuwe muziek. Quiet Eyes is de eerste track op de verrassingsrelease In Dreams. De band kent hun klank goed: trage gitaren gedrenkt in chorus en melancholische teksten zijn alles wat je nodig hebt om een geslaagde Dusterplaat te maken.

Godspeed You! Black Emperor - GREY RUBBLE - GREEN SHOOTS

Legendarische postrockgroep Godspeed You! Black Emperor heeft de handdoek na dertig jaar nog steeds niet in de ring geworpen — integendeel! In oktober komt hun nieuwe album NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD uit. 

De titel en vermoedelijk het album zelf verwijzen naar een schatting van het aantal slachtoffers dat het conflict in Gaza voortgebracht heeft. Deze single geeft alvast een machtig voorproefje (eigenlijk is het verkleinwoord daar niet geoorloofd) vol doordringende gitaar-, viool- en drumpartijen.

Jungle By Night - De Oer

Jungle By Night, een Nederlandse zevenkoppige danceband die de nadruk legt op in afrobeat gedrenkte koperblazers en synthesizers, staat vooral bekend om hoe goed ze live spelen. Toch weten ze er in de studio ook wat van te bakken, wat deze nieuwe single van het aankomende album Synergy bewijst (goede titel overigens, onder andere Spinvis, MEROL en Sef werken eraan mee). 

Sungazer - Against The Fall Of Night

Amerikaans jazzduo Sungazer was enkele maanden geleden voor het eerst te horen in België op Gent Jazz, alwaar de vibes en muziek stééngoed waren. Ze lieten daar ook dit nummer horen: Against The Fall Of Night. Het lied zit stampvol complexe polyritmen (ook al staan ze er zelf op dat het in 4/4 is!) en heerlijk zwoele synthgolven. Een aanrader voor fans van groepen als ECHT!, Brintex Collective, STUFF. en KAU.

Vind onze maandelijkse aanraders steeds terug in onze Spotify-playlist.

Powered by Labrador CMS