artikel> Ecologisch streetartproject kleurt Brusselsestraat
(Niet) volgens de regels van de kunst
De Brusselsestraat krijgt een make-over, en niet de eerste de beste. Lokale artiesten gaan er aan de slag en combineren kunst met ecologie. Veto ging in primeur kijken.
De Brusselsestraat heeft te veel weg van een doorgang. De luchtkwaliteit is slecht en het gemeenschapsgevoel laat te wensen over. Althans volgens Thomas Vanaudenhoven, stafmedewerker van het Huis van de Tolerantie en initiatiefnemer van het nieuwe streetartproject ZUURSTOF!. Dit participatieve kunstproject kadert binnen Kom op voor je wijk. Het komende jaar zullen lokale artiesten onder leiding van kunstenaarscollectief Treepack de buurt rond het viaduct opwaarderen.
In dialoog met de omgeving
Met een dag vertraging door de aanhoudende regen beginnen Leuvense creatievelingen Lotte Falter (artiestennaam WARSNOES) en Filip Donvil met Treepack-artiest Jonas Tuch aan de schildering van een elektriciteitscabine. Het thema is fauna en flora en al snel wordt de cabine gesierd door longen en bladermotieven. Dit is nog maar een ‘voortraject’, een try-out om de technieken toe te passen voor ze aan de tunnel beginnen. Toch is dit al een wezenlijk deel van het project. Dat beaamt ook Lotte Falter die dankzij dit initiatief haar kunst naar de openbare ruimte kan brengen.
Maar ZUURSTOF! gaat verder dan kunst alleen. De artiesten gebruiken namelijk Airlite, een soort verf die gedurende tien jaar lang stikstofdioxides uit de lucht zuivert. Dat was een heel bewuste keuze: tien vierkante meter verf zou hetzelfde effect hebben als tien vierkante meter bos. Voor Treepack is het de tweede keer dat ze deze verf gebruiken, na hun Belgische primeur bij een 3D-project in Antwerpen.
Het is natuurlijk nog maar de vraag of street art wel volgens strikte regels uitgevoerd kan worden, en of het clandestien karakter niet essentieel is voor de stijl. Treepack-zaakvoerder Junes Bazouz ziet geen bezwaar. Hij voegt toe: ‘we hechten veel belang aan respect voor het gemeenschappelijk goed en gaan steeds in dialoog met de omgeving. Vandaar ook onze keuze voor het thema van fauna en flora: het is iets wat iedereen aanspreekt.’
De artiesten varen er in elk geval wel bij, want dankzij het georganiseerde kader kunnen ze betaald en legaal met streetartprojecten aan de slag. ‘Uiteindelijk zorgt ZUURSTOF! ook voor minder graffitivandalisme,’ aldus Bazouz, ‘het lijkt alsof we met muurschilderingen een soort respect kunnen afdwingen, terwijl witte muren onmiddellijk worden beklad.’
Toekomstmuziek
Het project staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar de toekomstplannen zijn ambitieus. In een volgende fase kunnen lokale artiesten zelf concepten indienen: enkel in het thema van fauna en flora, weliswaar. Komende lente zal een Treepack-artiest dan een ontwerp uitvoeren in de tunnel. Later zal ook iedereen kunnen meeschilderen aan de muren naast het viaduct.
Voor dat alles van start kan gaan, moet de tunnel wel nog volledig gereinigd worden. Er komt bij dit project veel meer kijken dan enkel het schilderen, maar het resultaat is dan weer veel meer dan kunst alleen. Treepack-artiest Jonas Tuch bevestigt dat: ‘het is een meerwaarde om samen te werken met lokaal talent. Dit is ook niet enkel een samenwerking met de andere artiesten, maar met alle bewoners. De hele omgeving is betrokken.’
De missie van ZUURSTOF! is dus niet enkel ecologisch en artistiek, maar ook verbindend. En mocht de muurschildering alleen niet voldoende zijn, dan zal de geplande opening van een buurtcafé daar hopelijk alsnog voor zorgen.