nieuws> Open doolhof als landmark en ontmoetingsplek in Arenberg

KU Leuven pakt uit met 'Dwaaltuin' voor 600ste verjaardag

Met Dwaaltuin doet KU Leuven haar eerste plannen voor haar 600ste verjaardag uit de doeken. Het open doolhof moet een ontmoetingsplek worden waar kunst, natuur en wetenschap samenkomen.

Gepubliceerd

Gisteren onthulde de KU Leuven de plannen voor Dwaaltuin, een eerste grote project voor hun 600ste verjaardag in 2025. Het kunstwerk, een open doolhof, zal in het Arenbergpark verschijnen en moet de verstrengeling van kunst en wetenschap symboliseren.

'Dwaaltuin' wordt een ontmoetingsplek

Het ontwerp is een creatie van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het bestaat uit een compositie van stalen rasters met een transparante structuur, waar een variëteit aan klimplanten gaandeweg overheen zal groeien. Zo wordt de vergroeiing van kunst, natuur en wetenschap letterlijk getoond.

Een bloeiende plek om te (ver)dwalen

Die overwoekering van de natuur wordt overigens ook gerepresenteerd door de plek waar het kunstwerk zal verschijnen: parking De Molen moet plaats ruimen voor het project. Op die manier wordt het Arenbergpark uitgebreid met een extra stuk groen.

Dwaaltuin moet de aanzet geven voor een nieuwe invulling van de publieke ruimte rond het Arenbergkasteel. De KU Leuven hoopt namelijk dat het nieuwe kunstwerk als ontmoetingsplek zal functioneren. Een stuk groen waar alle verschillende gebruikers van de campussen, maar ook de inwoners van de stad elkaar kunnen tegenkomen.

'Geen academische vrijheid zonder dwalen'

Luc Sels

Die functie als nieuw stuk natuur in de stad wordt weerspiegeld in het tweede deel van de naam van het kunstwerk: het wordt een organische tuin, die naast het verstrijken van de seizoenen, ook groei en bloei toont.

De referentie naar 'dwalen' in de titel van het werk heeft dan weer haar eigen symbolische functie. 'Dwalen staat voor mij voor zoeken, met de openheid om verbaasd te worden door wat je op je weg vindt', duidt rector Luc Sels de naam. De term weerspiegelt dus ook het universitaire parcours: 'Geen academische vrijheid zonder dwalen.'

Vergroeiing van stad en universiteit

Net als Fonske en de kever op het Ladeuzeplein, wordt Dwaaltuin een landmark in het Leuvense landschap, dat de nauwe verbinding tussen stad en universiteit zichtbaar moet maken. 'Geen KU Leuven zonder Leuven, maar ook geen Leuven zonder KU Leuven. Die zes eeuwen samenwerking gaan we in 2025 vieren', klinkt het bij Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

De KU Leuven plant van 2025 één groot feestjaar te maken, vol kunst, wetenschap, onderzoek, events en lezingen. Met Dwaaltuin wilt ze echter een blijvende impact op haar thuisstad achterlaten. De werken aan het kunstwerk gaan begin 2024 van start.

Powered by Labrador CMS