artikel> "De drempel om naar jazz te luisteren is lager geworden"
Jazz bloeit in Leuven
Met nog maar een kleine maand tot Leuven Jazz is het tijd om de jazzscene van Leuven te ontdekken. De hamvraag: ís er een jazzscene in Leuven?
Wie een beetje rondkijkt in het Leuvense, ziet overal jazz:in STUK op zondag, Gypsy Jazz in het Narrenschip aan de Vaart,Appeltuinjazz, jamsessies in allerlei café’s en natuurlijk het festival LeuvenJazz. Bij de eerste editie in 2014 duurde het een weekend, dit jaar duurt hetmaar liefst acht dagen. Jazz is booming, zou je denken.
Robrecht Penders van 30CC, hoofdorganisator van Leuven Jazz,beaamt dat jazz hip is. “Mensen zijn op zoek naar authenticiteit, muzikantendie jazz in hun muziek brengen vallen tegenwoordig meer in de smaak danvroeger.” Volgens Penders willen muziekliefhebbers steeds vaker eclectischemuziek luisteren en daar profiteert de jazzmuzikant van.
Volgens Penders moet tijdens Leuven Jazz elkemuziekliefhebber aan zijn trekken komen. Daarom is er tijdens het festival nietenkel de ‘klassieke’ jazz à la John Coltrane of Charlie Parker te horen, maarelke soort muziek die door de jazz beïnvloed is. “De drempel is lager geworden. Je kan jazz luisteren zonder per se in de free jazz van Ornette Coleman te duiken”legt Penders uit.
Jazz op Zondag
Volgens Raphael Klaps van STUK is er inderdaad eenlevendige jazzscene in Leuven, maar hij weerlegt dat dat iets van de laatstetijd is. “Of het hipper wordt is moeilijk te zeggen: we merken niet dat hetdrukker wordt.” Sinds het begin van Jazz op Zondag in STUK is het al een drukkemaar vooral gezellige avond. “We zien vooral Erasmusstudenten. Op zondag hoorje hier alle talen van de wereld.”
“De ticketverkoop tijdens Leuven Jazz zal uitwijzen of er ruimte is voor jazz in Leuven.”
Sofie Hermans, At the Bepop
Ook in STUK wordt geprobeerd alle kanten van de jazz te laten horen. “We mogen vrij breed gaan, we hoeven ons niet te beperken met standards. Experimenteel mag, graag zelfs, maar we proberen alle kanten van het genre tot zijn recht te laten komen.”
Volgens zowel Klaps als Penders heeft de Belgische band STUFF. het afgelopen jaar veel betekend voor de jazz. Dat die band eerder fusion brengt tussen funk en jazz, doet er volgens hen niet zo veel toe.
Jazz in Leuven wordt voor een groot deel gedragen door de LUCA-school of arts. “Daar zitten heel wat docenten en jonge talenten bij die in topensembles spelen, en die vormen een mooie voedingsbodem om samen een festival als Leuven Jazz te organiseren” vindt Penders. Ook Klaps hamert op het belang van een jazzopleiding in Leuven.
Scepsis
Het beeld van een levendige jazzscene wordt niet gedeeld door Sofie Hermans van jazzcafé At The Bebop. “Er is maar een klein percentage van de mensen dat geïnteresseerd is in de jazz. Wij programmeren zelfs minder jazz dan vroeger.” Zeker bij de jeugd is er volgens Hermans amper animo voor jazz. “De ticketverkoop tijdens Leuven Jazz zal uitwijzen of er ruimte is voor jazz in Leuven,” merkt ze cynisch op.
"Je kan jazz luisteren zonder in de free jazz te duiken"
Robrecht Penders, 30CC
Misschien is jazz niet zozeer hipper geworden, maar is het spectrum rond wat jazz is verbreed. Muzikanten als de Jef Neve of het Zwitserse trio Plaistow worden geroemd als jazzmuzikanten, maar met de jazz van Brubeck of Cannonball Adderley heeft hun muziek niet meteen veel te maken. Improvisatie staat nog wel centraal, maar een opzwepende ritmesectie ontbreekt bijvoorbeeld .
Is jazz hip omdat steeds meer mensen jazz luisteren, of is jazz hip omdat steeds meer muziek het stempel jazz opgeplakt krijgt? Paul McCartney staat op North Sea Jazz, terwijl hij nimmer jazz heeft gemaakt. Wat is jazz? Misschien iets om eens over te discussiëren tijdens STUK Jazz op Zondag, want volgens Klaps mag er best wat gebabbeld worden op de avonden daar.