artikel> Leuvense cultuurprijzen uitgereikt

Jan Van der Stock wint Leuvense prijs voor Culturele Verdienste

Gisteravond werden in de Leuvense Schouwburg de stedelijke cultuurprijzen uitgereikt. Het muzieklabel Tangram en professor Kunstwetenschappen Jan Van der Stock gingen met de prijzen aan de haal.

Veto bracht eerder dit semester al verslag uit van de tentoonstelling Op zoek naar Utopia. Lees onze impressie hier.

Gisteren verzamelde de Leuvense cultuursector in de Schouwburg voor de tweede editie van de Staten-Generaal Cultuur, een evenement waarop de culturele toekomst van Leuven centraal staat. Deze editie stond in het teken van ‘Ruimte voor cultuur’: fysieke maar ook mentale ruimte en het creëren van een ideaal klimaat om cultuurbeleving en cultuurproductie mogelijk te maken.

Als hoogtepunt van de avond werden twee prijzen uitgereikt. De prijs voor Beloftevol Talent, die voor de derde keer uitgereikt werd, bekroont een jonge persoon, organisatie of project die vernieuwend is binnen de Leuvense culturele context. Dit jaar ging Tangram met de prijs naar huis. Tangram startte als een klein platenlabel een groeide in vier jaar tijd uit tot een platform en springplank voor jong talent in de muzieksector van Los Angeles tot Berlijn. Op het palmares van de de prijs, die 3.000 euro bedraagt, prijken de namen van regisseur Sahim Omar Kalifa (bekend van de kortfilm Baghdad Messi) en de organisatie Onkruid.

De prijs voor Culturele Verdienste werd pas dit jaar in het leven geroepen om een persoon of organisatie te belonen die de afgelopen jaren veel heeft betekend voor het Leuvense culturele veld. Professor en curator Jan Van der Stock mag zich de eerste laureaat noemen. Van der Stock is professor Kunstwetenschappen aan de KU Leuven en cureerde in het kader van het Utopiafestival de tentoonstelling Op zoek naar Utopia, die nog tot 17 januari in het M-Museum loopt. Eerder was Van der Stock curator van Passie van de meester, een tentoonstelling rond de 15de-eeuwse kunstschilder Rogier Van der Weyden.

Schepen van Cultuur Denise Vandevoort benadrukte de symboliek van de bekroning, aangezien het boek Utopia dag op dag 500 jaar geleden in Leuven gepubliceerd werd. Ze roemde Van der Stock omwille van zijn tentoonstellingen, waarmee hij Leuven internationaal op de kaart plaatste, en de brug die hij sloeg tussen de universiteit, de stad en het grote publiek. Van der Stock zelf reageerde met een kleine knipoog: 'Jullie weten toch dat ik in Antwerpen woon?'

Powered by Labrador CMS