artikel> “Eigenlijk is het een heel anarchistisch concept”
Het BAC Atelier is ontmoetingsplaats voor de vrije kunsten
Donderdagavond opende het BAC Atelier de deuren voor bezoekers. Zij kregen een eerste inkijk in de nieuwe ontmoetingsplaats van vrije kunsten, voorheen het Instituut voor Bacteriologie.
Op wandelafstand van het Leuvense centrum is het Instituut voor Bacteriologie een tweede leven ingeblazen. Na een bouwhistorisch onderzoek, dat aanving in 2013, duurde het ongeveer twee jaar voor de ontlening van de ruimtes mogelijk werd. De technische diensten en de dienst Cultuur van de KU Leuven hebben sindsdien samengewerkt om het gebouw te herbestemmen als kunstencentrum met ruimte voor diverse disciplines.
“Laat de vrijheid openbloeien”
Katlijn Malfliet, vicerector Cultuur KU Leuven
Op de avond van de opening is het best fris in het BAC Atelier, bij gebrek aan centrale verwarming. Ook de muren en zolderingen zijn slecht onderhouden, ondanks de renovaties. Niettemin valt het op hoeveel er is gedaan om de kamers van een warme authentieke uitstraling te voorzien. Tekeningen, video’s, schilderijen en schaalmodellen wisselen elkaar af in de vijftien beschikbare zij- en tussenruimtes.
“Het was de bedoeling alle kunsten onder te brengen onder één dak,” vertelt Katlijn Malfliet, vicerector Cultuur. “Het BAC Atelier moet een platform bieden voor studenten van alle disciplines." Zowel studenten als personeel van de KU Leuven kunnen er vanaf nu hun creatieve ei kwijt, want de ruimtes staan open “voor ieder die met kunst wil experimenteren.”
In haar openingsspeech maakt Malfliet duidelijk waar zij naartoe wil: “Dit, dames en heren, is een anarchistisch concept. De bedoeling is om op anarchistische wijze te leren, samen te werken, elkaar te inspireren. Laat de vrijheid openbloeien.”
Het betreft hier niet zozeer politiek anarchisme, maar een structureel anarchisme gericht op het vermijden van een autoritaire cultuur, dat studenten moet helpen hun eigen stem te vinden. Ondanks het beperkte budget, “is dit een project dat bewijst dat binnen de KU Leuven dergelijke projecten nog steeds mogelijk zijn. Kunst moet de wereld redden,” besluit de vicerector Cultuur.
De befaamde architecten- en kunstenaarsploeg Gijs Van Vaerenbergh zal voor vier jaar een van de vaste residenten zijn van het Atelier. “Onze praktijk situeert zich op het grensgebied van architectuur en beeldende kunst. Deze plaats is voor ons dan ook een logische werklocatie, omdat architectuur een discipline is waar kunst en wetenschap samenkomen. De poëzie van de ruimte staat centraal.” In het BAC Atelier zullen projecten zich constant afwisselen. Daarin zal Van Vaerenbergh en zijn team een soort aanspreekpunt zijn en een schakel vormen naar de beheerders van het gebouw.
“Wij zullen minstens een keer per week jamsessies organiseren"
Muziekplatform Mint
Muziekplatform Mint kreeg de kans de eerste bezoekers te verwelkomen met livemuziek. Hen is een zijkamer toegewezen in het BAC Atelier. Die zal volledig uitgerust worden met instrumenten en biedt een toevluchtsoord voor alle aspirerende en gevorderde muzikanten. “Wij organiseren minstens één keer per week jamsessies,” legt Gilles Rix uit, voorzitter van Mint. “Wij zijn al twee jaar bezig om een vaste ruimte te vinden.”