artikel> CulTip in quarantaine
Gouden serietips in coronatijden
De series vliegen er ongetwijfeld door nu we massaal in ons kot blijven. Netflix al helemaal uitgekeken? De Veto-redactie schiet te hulp met extra inspiratie.
Van Vlaamse bodem
De serietips van Lien en Arne
13 geboden (VTM)
13 geboden is een serie die je doet twijfelen aan je morele intuïties. Althans, dat is wat ze voor mij betekende: een voortdurende twijfel aan de waarde van mijn ethisch oordeel. Er vallen doden op gruwelijke manieren, maar telkens omdat zij zelf een fout begingen in het verleden. Van 'zweer niet ijdel, vloek noch spot' tot 'doe nooit wat onkuisheid is', alle geboden passeren het verhaal. De perspectieven van zowel de rechtsstaat als dat van de dader worden verkend en dreigen elkaar uiteindelijk te kruisen op een onheilspellende wijze.
De reeks staat volledig gratis op VTM GO: bekijk hier alle afleveringen.
Alles kan beter (VRT)
Als er iets is dat het leed van dit gekooide gevoel enigszins kan verzachten, dan is het wel humor - Vlaamse humor. Rond de eeuwwisseling scheerde regisseur Jan Eelen hoge toppen. Zo kan je bijvoorbeeld voor Alles kan beter gaan, waarin de legendarische Mark Van Uytterhoeven samen met een variërend driekoppig panel geen spaander heel laat van wat Vlamingen op televisie voorgeschoteld krijgen. Anglicismen in Het Journaal, geënsceneerde voxpops of haspelende politici: alles en iedereen moet eraan geloven. Geniaal.
Bekijk alle afleveringen via Telenet. Hieronder zie je al een voorsmaakje.
Over water (VRT)
Waar 13 geboden vooral gaat over 'juist handelen', gaat Over Water daar vooral niet over. Over Water is een verhaal dat zich afspeelt in de Antwerpse haven en beweert gebaseerd te zijn op waargebeurde feiten. De politieke machtsspelletjes, de vriendjespolitiek, en de uitermate 'goed georganiseerde' drugshandel van de grootste havenbedrijven laten je daarom achterdochtig achter. Die wereld vol macht wordt in de serie doorkruist met een verhaal van familie, rouw en algehele kwetsbaarheid. De verschillende, uiteenlopende verhaallijnen en schitterende regie creëren een continu gevoel van nieuwsgierigheid. Aan de kijker om te besluiten wat mee te nemen uit dit verhaal: het schijnbaar bewezen belang van een eerlijk en oprecht leven, of de angst dat het naar voor gebrachte verhaal weleens de realiteit van de Antwerpse haven zou kunnen weerspiegelen.
De twee seizoenen van de reeks staan volledig gratis op VRT NU: bekijk ze hier.
In de Gloria (VRT)
Maar het kan nóg Vlaamser. In de Gloria is een sketchshow waarin het kruim van de Belgische acteerwereld de absolute, meewarige kneuterigheid die ons Vlamingen zo typeert ten tonele brengt. Decors, personages en thema's die perfect zijn afgelijnd op elkaar; citaten die na twintig jaar nog steeds in het collectieve geheugen staan gegrift... Dichter bij het niveau van Monty Python zijn en zullen we nooit gekomen zijn.
Bekijk alle afleveringen via Telenet, en hieronder al een volledige aflevering op YouTube.
Britse humor
De serietips van Anne-Leen en Mathilde
Fawlty Towers (BBC)
De beste komedie is Brits, dat bewijst deze scherpzinnige klassieker. Kijk ernaar als je eens goed wil lachen. Het hoofdpersonage heeft helaas minder plezier: Basil Fawlty, neergezet door de imposante John Cleese in zijn beste rol tot nu toe, houdt niet van mensen. Hij is snobistisch en nogal on edge. Een van zijn belangrijke drijfveren is hogerop komen. In die strijd toont de hoteleigenaar ons alle schakeringen van het overspannenheidsspectrum: van nerveus, over auto's aanvallen met een tak, tot full on zenuwinzinking. Aan zijn zijde staan zijn meer efficiënte maar luiere echtgenote Sybil, de vrolijke Spaanse Manuel en de zeer bekwame Polly. Hun doen en laten in het hotel kan je in stukjes bekijken of net allemaal na elkaar. Helaas zijn er maar twaalf afleveringen. Deze serie is prima om met je ouders te kijken.
In het kort: de serie is goed geschreven én goed uitgevoerd. Cleese blinkt uit met fantastische gelaatsuitdrukkingen. Graag verbind ik een warme oproep aan mijn tip: ik wacht ongeduldig op meer gifs van Basils gezicht om nog accurater verschillende soorten stress en woede uit te drukken.
Bekijk hier de eerste aflevering op Dailymotion, of betaal voor Amazon Prime voor betere kwaliteit. Hieronder kan je al een sketch bekijken.
Fleabag (BBC)
De Engelse serie Fleabag ('voddenbaal') werd beladen met (7!) Emmy's maar is me toch niet bekend genoeg. Tijdens de serie, met simpele tussendoortjesafleveringen van circa twintig minuten, volgen we een dame die door allerlei mishaps overvallen wordt en daar dan de vierde muur over breekt. Ze spreekt het publiek met andere woorden direct aan en lacht zo de situaties vaak uit. De twee seizoenen bevatten existentiële crises en confronteren je er schaamteloos mee. Dat is nu net ook het fantastische aan het programma: het is eerlijk en toont je dat fouten maken meer dan normaal kan zijn.
Bekijk alle afleveringen op Amazon Prime, of woon in het Verenigd Koninkrijk en kijk via de website van de BBC.
Politieke spanningen op Netflix
De serietips van Tijs en Daan
The Americans (FX Networks)
Voor buitenstaanders zijn Elizabeth en Philip Jennings het droomkoppel: een hecht team, uitbaters van een reisagentschap in volle bloei en trotse bezitters van twee kinderen en een ruim huis in een jaren 80-buitenwijk van Washington D.C. Maar onder dat oppervlak woelt zich een heel andere realiteit: eigenlijk zijn het Russische staatsburgers, twee intensief getrainde Sovjet-spionnen die trouwden zonder elkaar te kennen. Ze leven en werken samen en kregen twee kinderen, hun nietsvermoedende dekmantels die school lopen in Amerika, geen Russisch spreken, maar toch hun vlees en bloed zijn.
De serie bevat de nodige bloedstollende spionnerij, maar hij is vooral psychologisch goed uitgediept. Elizabeth en Philip hebben enkel elkaar, maar hebben nooit voor elkaar gekozen. Ze zijn elkaars eenzame bondgenoot in het ontzaglijke web aan halve en hele leugens dat de enige bescherming is van het gezin. De spionnen leven in een claustrofobisch spiegelpaleis, waar elke beweging verdacht is en elke misstap hun gecreëerde wereld in scherven kan slaan. Meesterlijk geacteerd, geen moment langdradig en zelfs goedgekeurd door Canvas. Waar wacht je nog op?
Bekijk alle zes seizoenen op Netflix.
Unsere Mütter, unsere Väter (ZDF)
Het Duitse Unsere Mütter, unsere Väter (2013) is een driedelige televisieserie die het leven van vijf vrienden tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt. Anders dan heroïsche overwinningsepossen als Band of Brothers en The Pacific toont Generation War, zoals de serie in het Engels werd uitgebracht, de verliezende kant van de oorlog. De reeks kreeg kritiek omdat het Duitsers in de oorlog te sympathiek benaderde. Nochtans zit er wel een waarheid in de kern: niet alle nazisoldaten waren beulen en niets is zo rot als vijf jaar vechten om uiteindelijk te verliezen.
Unsere Mütter, unsere Väter is een aangename afwisseling van de heroïsche blockbusters die de Wereldoorlog heeft voortgebracht en is een van de enige beeldwerken waarin je het collectieve sentiment van de Duitsers volledig kan vatten.
Bekijk de serie op Netflix, NPO Start of Amazon Prime.
1983 (Netflix)
1983 speelt zich dan weer in het Oosten af, in een alt-historisch Polen waar de muur nooit gevallen is. In dat communistische Polen speelt zich een machtsspel af tussen grootmachten, politieke groeperingen en individuen, met als inzet de toekomst van de staat. De Poolse serie maakt een bijzondere voorspelling van het leven achter het IJzeren Gordijn in de huidige geopolitieke constellatie, maar is bovenal een bijzonder spannende en pakkende serie.
Bekijk de serie op Netflix.