NIEUWS BIBLIOTHEKEN

Google en KU Leuven gaan samenwerken om boeken te digitaliseren

Directeur van KU Leuven Bibliotheken Hilde Van Kiel samen met diensthoofd Digitalisatie Bruno Vandermeulen en Google-woordvoerder Michiel Sallaets.

De KU Leuven en Google Books sloten vorige week een deal om de digitalisatie van een selectie van de boeken van de universiteit te realiseren. Een partnerschap waar beide partijen voordeel uit halen.

Gepubliceerd

Op dinsdag 21 november vertrokken de eerste 5227 boeken uit de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven naar een verborgen scancentrum van Google. Het doel: meer dan zeventigduizend boeken digitaliseren en gratis online beschikbaar stellen. 

Het zou meer dan 99 jaar duren voor de Leuvense universiteitsbibliotheek om deze boeken op eigen houtje te digitaliseren. Daarom gaan ze in zee met Google, dat met het Google Books project een soort van digitale Bibliotheek van Alexandrië probeert te realiseren. Dat betekent dat ze alle boeken wereldwijd digitaal beschikbaar en doorzoekbaar willen maken. 

Twintig miljoen pagina’s

Het gaat om auteursrechtvrije boeken uit vier verschillende collecties die verschillende eeuwen teruggaan. 'Kostbare topstukken of fragiele werken digitaliseren we wel zelf', licht Hilde van Kiel, directeur KU Leuven Bibliotheken, toe.

Ook Google ziet zijn openbare wereldencyclopedie verder aandikken

De digitalisering van deze zeventigduizend boeken wordt allesbehalve een sinecure. 'Meer dan 20 miljoen pagina’s zullen blad per blad onder de scanner gelegd worden', legt Bruno Vandermeulen, diensthoofd digitalisatie aan de KU Leuven, uit. 'Deze digitalisering gebeurt in een scancentrum van Google dat ons de boeken nadien weer terugbezorgt.' Zo kunnen Google en KU Leuven de gedigitaliseerde versie van een boek respectievelijk op Google Books en in hun eigen catalogus publiceren.

Het doel heiligt de middelen 

Zowel de KU Leuven en Google Books halen voordeel uit de samenwerking. De KU Leuven kan de digitalisering dankzij de hulp van Google tien keer zo snel uitvoeren: binnen de twee jaar zullen de gedigitaliseerde versies op Limo, de digitale catalogus voor wetenschappelijke publicaties van de KU Leuven, te vinden zijn. 

Ook Google ziet zijn openbare wereldencyclopedie verder aandikken. De vraag blijft natuurlijk wel of zulk universalistisch en emancipatorisch project in handen moet blijven van één enkel commercieel bedrijf.

'Na een gelijkaardig digitaliseringsproject aan de UGent, steeg vaak de vraag naar de gedrukte originelen'

Pierre Delsaerdt, hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de KU Leuven

'De vele voordelen wegen gewoonweg op tegen de mogelijke nadelen', benadrukt Van Kiel, directeur KU Leuven Bibliotheken. Het noodlot sloeg al verschillende keren toe op de Leuvense bibliotheekcollecties. Denk maar aan de verschillende branden die uitbraken tijdens de twee Wereldoorlogen als gevolg van bombardementen. 'Door te digitaliseren beschermen we onze gevoelige collecties. Daarnaast komt ons erfgoed wereldwijd op de kaart te staan.'

Einde van gedrukte boeken?

Alle bibliofielen mogen echter op hun beide oren slapen, de digitalisering betekent immers niet het einde van het gedrukte boek. Uit onderzoek blijkt dat het lezen op papier geconcentreerder gebeurt en het begrijpend lezen bevordert. 

Pierre Delsaerdt, hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de KU Leuven, voegt daar optimistisch nog een element aan toe: 'na een gelijkaardig digitaliseringsproject aan de UGent, steeg vaak de vraag naar de gedrukte originelen.'

Het lijkt er dus op dat net zoals de vinylplaat niet van de kaart is geveegd door digitale muzikale databanken als Spotify, het gedrukte boek met zijn eigen karakteristieke waarden niet meteen zal verdwijnen door digitale bibliotheken.

Powered by Labrador CMS