artikel> “We krijgen een brief van de vicerector zodat we niet naar de les moeten”

Faculty STARs bereiden zich voor op slotevent

Op 12 mei tovert Faculty STARs de Universiteitshal om tot een artistieke tempel. Muziekgroep Jars en fotografe Sarah Vitale vertellen over hun traject als Student Artist in Residence aan de KU Leuven.

Gepubliceerd

WTF Faculty STARs?

Het concept van Faculty Student Artists in Residence (of kortweg Faculty STARs) is eenvoudig: vijftien faculteiten van de KU Leuven kiezen, in samenwerking met de Dienst Cultuur, een huiskunstenaar. De geselecteerde studenten krijgen tijdens het tweede semester van het academiejaar professionele coaching uit de culturele sector. Op het slotevent (dit jaar op 12 mei in de Universiteitshallen) laten de jonge fotografen, muzikanten, kunstenaars en ontwerpers zien wat ze hebben bijgeleerd.

Meer informatie over het slotevent en de Faculty STARs vind je hier.

JARS

Arjan, Roemer en Stan zijn drie burgerlijk ingenieurs in wording. Samen met Arjans zestienjarige broer Jasper vormen de eerstejaarsstudenten de muziekgroep Jars. “We spelen al samen sinds het vijfde middelbaar,” vertelt frontman Arjan. “Ik schrijf zowel de teksten als de muziek.”

De afgelopen weken werd de bende jonge muzikanten bijgestaan door Geert Maris, beter bekend als de Leuvense singer-songwriter Nona Mez. “Ik kreeg al eerder gitaarles van Geert in Het Depot,” legt Arjan uit. “Daarom wilden we hem graag als coach.”

“Elke sessie proberen we één nummer af te werken,” vertelt Roemer over het coachingtraject. “Wij spelen onze eerste versie en hij wijst ons dan op wat er beter kan. Door zijn hulp voelen we nu ook zelf al goed aan wat werkt en wat niet.”

"Er hangen overal posters, maar weinig studenten kennen het project"

Arjan Poisquet, frontman Jars

“De truc is om je tot de essentials te beperken,” legt Arjan uit. “We speelden vaak te veel noten waardoor het te rommelig werd. Dankzij Geert hebben we al enorm veel bijgeleerd.”

Decaan

Afgelopen week mocht Jars zich als Faculty STAR van de faculteit Ingenieurswetenschappen gaan voorstellen op het faculteitsbestuur. “Zij gaan bekijken of ze ons podiummogelijkheden kunnen geven,” vertelt de frontman. “Het is best wel vreemd om plotseling mails van de decaan te krijgen (lacht). We krijgen van de vicerector bovendien een getekende brief zodat we niet naar onze verplichte les moeten op de dag van het slotevent. Dat is wel cool allemaal.”

Toch vindt de band het jammer dat Faculty STARs onder de studenten zelf nog te weinig bekend is. “Er hangen wel overal posters op, toch kennen weinig studenten het project,” legt Arjan uit. “Omdat we ons goed hadden geïnformeerd, hadden wij al snel door dat je als jonge artiest echt iets kan halen uit de persoonlijke coachingsessies. Maar ik denk dat slechts weinig mensen precies weten wat Faculty STARs inhoudt.”

Arjan hoopt in elk geval dat het project deuren opent voor de toekomst. “Ik hoop later iets met muziek te gaan doen. Ik heb in het begin zelfs getwijfeld om met burgerlijk ingenieur te starten. Maar goed, ik dacht: als ik dan toch iets studeer, dan doe ik beter ineens iets deftigs (lacht).”

Voor gitarist Roemer liggen echter nog alle wegen open. “Ik zou het helemaal niet erg vinden om later ingenieur te worden. Dat of muzikant, ik wil het allebei echt graag doen.”

Sarah Vitale

Fotograaf Sarah Vitale is een geboren en getogen New Yorkse. Als enige internationale studente onder de Faculty STARs, is ze dus een beetje de vreemde eend in de bijt. “Ik ben afkomstig van een buitenwijk op Long Island, ongeveer een uurtje van Manhattan,” begint ze haar verhaal. “Tijdens een reis door Europa, ben ik verliefd geworden op de kunst en architectuur in België. Het is zo anders dan in Amerika. Als je bij ons op straat loopt, kom je niet zomaar prachtige middeleeuwse gebouwen tegen.”

Ondertussen studeert Sarah een master in Medieval and Renaissance Studies aan de KU Leuven: “Ik heb eerst kort in Gent gewoond. Dan ben ik naar Leuven gekomen om me te verdiepen in de Vlaamse Primitieven.”

“In het begin was het wennen. Ik vond in Leuven - in vergelijking met Gent - moeilijker een artistieke cirkel en vibe waarin ik me kon begeven,” legt ze uit. “Tot ik bij Faculty STARs terecht kwam. Het project heeft op korte tijd al veel deuren voor me geopend.”

"Ik vond in Leuven moeilijk een artistieke cirkel"

Sarah Vitale, fotografe

Zo bracht de Dienst Cultuur haar in contact met Steven Vandervelden, artistiek directeur van STUK. “Hij is erg enthousiast over mijn foto’s en wil dat ik dansers op beeld kom vastleggen,” vertelt Sarah. “Normaal gezien mag je geen foto’s maken tijdens de voorstellingen. Daarom gaan we een apart moment inplannen waarop ik kan experimenteren met lichamen en beweging.”

Bovendien neemt Sarah binnenkort haar intrek in het BAC Atelier, de pas geopende kunstenaarsateliers voor studenten en personeel van de KU Leuven. “Ik heb mijn artistieke niche in Leuven nu echt gevonden,” lacht ze. “Dankzij Faculty STARs heb ik heel wat contacten kunnen leggen.”

Manhattan

Ook over het coachingtraject is de jonge fotografe enthousiast: “Zowel de groepsworkshops met de andere fotografen als de persoonlijke begeleiding zijn bijzonder leerrijk. Je krijgt de kans om echt one on one te werken en dat is best uniek. Tijdens mijn opleiding in New York was daar gewoon geen ruimte voor.”

Sarah studeerde enkele jaren geleden fotografie in Manhattan, maar besloot kort na haar opleiding om andere oorden op te zoeken: “We werkten de hele tijd in studio’s met onnatuurlijk licht. Dat is mijn ding niet, dus ben ik weggegaan. Ik werk het liefst met natuurlijke belichting.”

"In Amerika loop je op straat niet zomaar tussen de middeleeuwse gebouwen"

Sarah Vitale, fotografe

“Ik herinner me nog steeds hoe ik tijdens mijn eerste reis door België een kathedraal in Gent binnenstapte en helemaal onder de indruk was van hoe het licht door de ramen naar binnen viel,” vertelt ze. “Ik hou ook enorm van architectuur. Daarom probeer ik mijn onderwerpen steeds in een architecturale setting te plaatsen.”

Sarah hoopt in elk geval ook na haar studies in België te kunnen blijven. “Ik hou wel van de levensstijl hier,” besluit ze. “Alles gaat wat trager, maar mensen besteden tenminste echt aandacht aan elkaar. In New York zijn er zo veel mensen dat, als ze jou niet leuk vinden, ze meteen iemand anders vinden om het te doen. In België krijgen jonge artiesten meer kansen en wordt er ook meer in hen geïnvesteerd.”

Powered by Labrador CMS