artikel> Het BAC Atelier, anderhalf jaar verder

Er broeit iets in het bacteriologisch instituut

Voor de toevallige passant ziet het voormalige Instituut voor Bacteriologie er eerder doods uit. Achter de gevel schuilt echter het BAC Atelier, een broedplaats voor artistieke ontwikkeling.

In maart 2016 opende in het voormalige Instituut voor Bacteriologie in de Vital Decosterstraat het BAC Atelier de deuren. Dit is een initiatief van de Dienst Cultuur van de KU Leuven om kosteloos ateliers aan te bieden aan ontluikend artistiek talent binnen de universiteit. Hoewel het BAC Atelier in januari van dit jaar opgeschrikt werd door een brand, is Christina Seyfried, verantwoordelijke voor het atelier, optimistisch over wat er op anderhalf jaar bereikt is. Daarbij ligt de nadruk vooral op de creatieve diversiteit en ontplooiing van talent in het atelier.

Concreet kunnen de kunstenaars die ruimte krijgen in het BAC Atelier opgedeeld worden in drie profielen. Enerzijds zijn er de artists-in-residence, het duo Gijs Van Vaerenbergh, bekend als de curators van het HORST-festival en van de ‘doorkijkkerk’ te Borgloon. Zij testen in het BAC Atelier hun scenografie voor HORST uit. Ook de winnaar van de LUCA showcase-award krijgt als prijs een werkruimte in het BAC Atelier.

Daarnaast zijn er wisselende ruimtes voor kunstenaars die een applicatie indienen om voor een half jaar of een jaar een werkruimte te krijgen. Daarbij wordt niet zozeer naar de kwaliteit van het werk gekeken, als wel naar het potentieel voor ontwikkeling. 'We willen een interessante mix in het BAC Atelier hebben, dus we willen studenten, personeelsleden, doctoraatstudenten en vooral ook een mix van leeftijden om echt een heel diverse groep te hebben in het atelier. We willen zo een interessante kruisbestuiving', aldus Christina Seyfried.

'We willen een interessante mix van personen en leeftijden in het atelier. We willen zo een interessante kruisbestuiving.'

Christina Seyfried, verantwoordelijke BAC Atelier

Als een feniks uit de as?

Die kruisbestuiving werd paradoxaal genoeg mede bevorderd door de brand van januari, waarbij 10 atelierruimtes verloren gingen. In plaats van zo ook meteen 10 kunstenaars te verliezen, werd besloten twee kunstenaars samen te zetten in één atelier. Christina Seyfried ziet zo een geluk bij een ongeluk: 'Ik denk eerlijk dat dat heel goed werkt tot nu toe. Wij krijgen daar heel positieve reacties op en dan denk ik dat dat die samenwerking in het BAC Atelier mee ondersteund heeft.'

Het BAC Atelier is geen publieke ruimte en houdt dus zelf geen tentoonstellingen. Dat wilt echter niet zeggen dat het werk volledig binnen het atelier blijft. Zoals hierboven vermeld, valt het werk dat Gijs Van Vaerenbergh in het BAC Atelier voorbereidt, te bewonderen op het HORST-festival. Daarbij wordt ook extra uitleg gegeven over de samenwerking met het BAC Atelier. Bram Van Breda, winnaar van de LUCA showcase-award 2016, stelt later deze maand dan weer nieuw werk tentoon op de LUCA Biënnale.

'Ik hoop dat wij echt een interessant traject, een interessante groep van kunstenaars binnen de KU Leuven kunnen ondersteunen.'

Christina Seyfried, verantwoordelijke BAC Atelier

Verder wil de organisatie van het BAC Atelier haar kunstenaars actief bijstaan bij het naar buiten brengen van hun kunst. De Dienst Cultuur weet waar de kunstenaars mee bezig zijn, en kan hen zo ondersteunen bij het vinden van een publiek. Zo werkt het BAC Atelier ook samen met de M-useumnacht, een initiatief van Museum M en UUR KULTUUR, het cultuurprogramma van de KU Leuven. Vorig jaar traden daar de performance artists Lotte Souvée en Marcia Liu op. Verder zijn er ook geregeld tentoonstellingen en samenwerkingen met AGORA. Beide zijn plekken die veel volk trekken, wat voor jonge kunstenaars een perfecte kans is om hun werk te tonen.

Iets meer dan anderhalf jaar na opening, is Christina Seyfried dan ook zeer tevreden over wat er al met het BAC Atelier bereikt is: 'Alles is aan het ontwikkelen en ik hoop dat wij dat verder zo kunnen volhouden en echt een interessant traject, een interessante groep van kunstenaars binnen de KU Leuven kunnen ondersteunen.'

Powered by Labrador CMS