analyse> Een kaart van het Leuvense culturele leven
De grootmachten
Zes grootmachten verdelen Leuven onder elkaar. Net zoals wereldleiders hebben zij hun charmes en gebreken. Wij zetten ze op een rijtje met het oog op de student.
Cinema ZED
Cinema ZED is de artistieke tegenhanger van Kinepolis. Het aanbod is er minder uitgebreid, maar daartegenover staat wel een goedkoper tarief en een programmatie van betere kwaliteit. Het is interessant om zowel een cultuurkaart als een gratis ZED-studentenkaart aan te vragen, want je kan de voordelen van beide kaarten gewoon combineren. Zo betaal je zes euro voor een ticket door je cultuurkaart, maar kan je met de ZED-kaart maandelijks ook gratis een vriend meenemen naar de film of deelnemen aan evenementen zoals posterbeurzen en Dinner and a Movie. Op een van de vele filmfestivals ontdek je zelfs als doorgewinterde cinefiel gegarandeerd nieuw talent.
STUK
Kunstencentrum STUK biedt het meest gevarieerde en vernieuwende cultuuraanbod in Leuven. Wereldberoemde kunstenaars en jonge makers wisselen elkaar zorgeloos af, obscure noise en dromerige doch toegankelijke pop gaan in dit cultuurhuis hand in hand. Net daarom kunnen voorstellingen wel al eens tegenvallen. Ticketprijzen variëren tussen de tien en twintig euro. Toch een drempel voor ons, simpele studenten. Gelukkig leveren drie uurtjes vrijwilligen op deze toffe plek je een vrijkaart (en soms een maaltijd) op en kan je met cultuurkaart toch vier euro uitsparen. Daarnaast is er een gratis programma. Evenementen als STUK START, clubSTUK en Jazz op zondag toveren standaard een glimlach op het hoofd van menig cultuurminnend maar skere student. Een deel van hun tentoonstellingen, waaronder Artefact, vallen ook gratis te bezichtigen.
Museum M
Vijf euro onder vijfentwintig jaar, gratis voor studenten met cultuurkaart. Voor die prijs kan je zelfs als student niet sukkelen. Ook vernissages en lezingen zijn gratis. Het museum komt geregeld met nieuwe voorstellingen: ofwel (voornamelijk thematisch) uit eigen collectie, ofwel nodigen ze een kunstenaar van buitenhuis uit. Hoewel de combinatie oude kunst/moderne kunst een interessante dialoog kan opleveren, voelt de collectie soms wat stoffig aan. Je kan proberen zoveel je wil; middeleeuwse beeldhouwkunst boeit de gemiddelde student niet. Met een nieuwe huisstijl, initiatieven als 'M blokt' en een zaal die volledig door studenten gecureerd is, geraakt M (baby)stapje voor stapje af van het imago 'museum voor gepensioneerden'. Wij willen alleszins meer studenten over de vloer daar, niet alleen op Playground en M-useumnacht.
Het Depot
Het Depot heeft een uitgebreide muziekprogrammatie. Met een cultuurkaart krijg je een korting van tien à vijftien procent, maar dat neemt niet weg dat tickets voor de reguliere concerten prijzig zijn. Een manier om als arme student toch een ticket te bekostigen, is als vrijwilliger aan de slag gaan. Je kan natuurlijk ook gewoon naar de gratis concerten van Depot Café gaan die regelmatig plaatsvinden in de foyer. Daar treden kleinere namen op en ontdek je geregeld vers talent. Het is voor hen geen probleem om jonge bezoekers over de vloer te krijgen, dus daar zetten ze dan ook niet extra hard op in. Waar ze wél hard op inzetten, is jong talent aantrekken aan de hand van hun Depot Academy. En dat is iets wat ons allemaal ten goede komt.
30CC
30CC heeft theater, dans, klassieke en minder klassieke muziek, circus, literatuur én comedy. Ook hier tref je een gezonde mix aan van gevestigd en beginnend talent. Daarenboven steken ze met initiatief TOP hun poot uit om niet enkel witte mannen te programmeren. Tickets zijn eerder prijzig. In de Schouwburg betaal je veertien euro voor rang vier, met een cultuurkaart of European Youth Card krijg je daar twintig procent, dus twee euro tachtig, korting bovenop. Koop je op de avond van de voorstelling een ticket aan de zaalkassa, krijg je vijftig procent korting. Extra leuk voor studenten: faktheater. Studenten culturele studies kozen vier jonge theatermakers verbonden aan KASK of LUCA uit die in de week van 17 februari theater naar de fakbar zullen brengen.
OPEK
Op enkele jaren tijd heeft de Vaartbuurt zich ontpopt tot bruisende Leuvense côté en in die transformatie speelde kunstencentrum OPEK een sleutelrol. Het centrum profileert zich als een ontmoetingsplek voor dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie, maar je kan er ook tekenles volgen, af en toe een film meepikken, vrijwilligerswerk doen bij de artistieke jeugdbeweging Bazart of brunchen in hun café. Come again? Nee, ook wij zien door de bomen het bos niet meer. OPEK huist minstens acht verschillende organisaties, van stadsgezelschappen fABULEUS en Het nieuwstedelijk tot kunsteducatieve initiatieven als WISPER en Mooss. Is het centrum té eclectisch of is die veelheid net hun charme? Wij fietsen alvast geregeld naar het water toe.