voorbeschouwing> De culturele tips in Leuven: de CulTip

Cultuurtips van de week 02/10 - 09/10

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Kruis aan voor deze week: Agatha Christie op de planken, Satie op de toetsen en rokerige rockers op café.

Tip 1: And Then There Were None in Reynaert Theater Malpertuus

De Trivial Muffins Theatre Association, het is een naam zoals een ander. De theatervereniging bestaat uit voormalige KU Leuvenstudenten en brengt vanaf 4 oktober And Then There Were None op de planken. Misschien klinkt die titel niet zo bekend in de oren, maar eigenlijk is het gewoon het origineel van het politiek minder correcte Tien Kleine Negertjes. De theatermuffins brengen het stuk volledig zoals het door Agatha Christie geschreven werd: in het Engels (met Nederlandse en Franse ondertitels), in een art-deco setting en met 19e-eeuwse kostuums aan. Ondertussen knikt de schrijfster herself postuum goedkeurend mee.

And Then There Were None wordt gespeeld op 4, 6, 7, 11, 12 en 15 oktober om 19.45 uur en op 9 oktober om 15 uur.

Tip 2: Erik Satie in Gasthuisberg

De pianomuziek van Erik Satie lijkt vandaag zowat een vanzelfsprekendheid in het klassieke repertoire. Dat is moeilijk denkbaar zonder de bijdrage van de Nederlander Reinbert de Leeuw. Samen met enkele andere pianisten herontdekte hij Satie’s pianowerken in de jaren '70, en loodste ze zelfs eigenhandig de hitlijsten in. Voor zijn muzikale verdiensten ontvangt De Leeuw nu van de KU Leuven een eredoctoraat. Aansluitend brengt hij op donderdag 6 oktober om 20.30 uur opnieuw de pianominiaturen van Satie ten gehore in het Centraal Auditorium van Gasthuisberg. De Leeuw leidt het optreden zelf in om 19.45 uur.

Volgende week brengt Veto verslag uit van het concert.

Tip 3: Docu De Leuvense Scene in Cinema Zed

Er was een tijd dat uit elk café op de Leuvense Oude Markt muziek schalde. Ja, in de bruine kroegen klonken ooit de schurende gitaren van ruig schoon volk als Raymond Van het Groenewoud en Kris De Bruyne. Kleinkunstenaars, folkies en rockers luisteren er naar platen, schreven hun protestsongs en filosofeerden tot een gat in de nacht. De muziek die op die avonden ontstond, behoort nog steeds bij het beste wat Vlaanderen voortbracht. De historische documentaire De Leuvense Scene wekt de vaderlandse muziek in Leuven van de vroege jaren ’70 tot de vroege jaren ’80 opnieuw tot leven.

De Leuvense Scene speelt volgende week op 5 en 8 oktober om 20u. Latere data vind je op de website van Cinema Zed.

Powered by Labrador CMS