OVERZICHT CULTUURHUIZEN

Cultuurhuizen in Leuven

De Leuvense cultuurhuizen zorgen voor een breed aanbod aan diverse kunstvormen, waaronder muziek, theater en tentoonstellingen. Hier vind je alvast een overzicht.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

OPEK

In OPEK komen verschillende artistieke organisaties samen. Het is de thuisbasis van stadstheatergezelschappen Het nieuwstedelijk en fABULEUS, maar ook van andere creatieve organisaties zoals Bazart en WISPER. Zelf kan je er terecht voor voorstellingen en debatten of om te tekenen, zingen, acteren, fotograferen en nog veel meer. En wanneer dat allemaal te veel van het goede is, kan je ook gewoon iets gaan eten of drinken in het café. In ieder geval is de Vaartkom een gezellige omgeving waar je je avond gegarandeerd fijn doorbrengt. 

In OPEK kan je terecht om zelf creatief aan de slag te gaan.

30CC/Stadsschouwburg 

In het centrum van de stad vind je het pronkstuk van de Leuvense culturele gebouwen terug. De Stadsschouwburg moet je in je studententijd minstens één keer gezien hebben, al is het alleen maar om de indrukwekkende zaal te bewonderen. Het aanbod varieert van theater tot muziek en dans. 30CC — de naam van het Leuvense cultuurcentrum, van postcode 3000 — organiseert ook voorstellingen op andere locaties in de stad, waaronder de Minnepoort en het Wagehuys. Hoewel de ticketprijzen niet altijd binnen het studentenbudget passen, zijn er tal van aanbiedingen voor studenten.

De Stadsschouwburg is het pronkstuk van de Leuvense culturele gebouwen.

Museum M

Hoewel menig student niet meteen staat te springen voor een museumbezoek, doet Museum M haar best om de plek levendig te houden. Zo zorgen de verschillende tentoonstellingen voor een gezonde mengeling van oudere collecties en moderne kunst. Met een cultuurkaart is een bezoek gratis, als student betaal je €5. Eén keer per jaar opent het museum ook 's avonds haar deuren voor de M-useumnacht.

Museum M zorgt voor een mengeling tussen oudere collecties en moderne kunst.

STUK 

Kunstencentrum STUK is een dynamische culturele plek, waar ook minder bekende kunstenaars en minder conventionele kunst tot hun recht komen. STUK verrast steeds weer met tentoonstellingen over actuele thema's en treffende dansvoorstellingen. Een deel van het aanbod, waaronder Jazz op zondag, is overigens gratis. Verder is STUKcafé een geliefde ontmoetingsplek met studentvriendelijke prijzen.

STUK is een dynamische culturele plek in Leuven.

Cinema ZED

Voor de filmliefhebbers, maar ook voor iedereen die op het aanbod van de Kinepolis uitgekeken is, is Cinema ZED de ideale locatie. ZED pakt uit met minder voor de hand liggende films, die allesbehalve minder interessant zijn. Een standaardticket kost €11, maar met een cultuurkaart betaal je €9. Met zo'n kaart kun je bovendien voor vier euro naar een Sneak Preview, waarbij je als eerste een te verschijnen film kunt gaan ontdekken. Met een ZED studentenkaart zijn er bovendien nog tal van andere aanbiedingen. 

ZED pakt uit met minder voor de hand liggende films.

Het Depot

Het Depot heeft een uitgebreid concertaanbod, waar zowel bekende als minder bekende artiesten deel van uitmaken. Met de cultuurkaart krijg je enkele euro's korting, maar tickets kunnen behoorlijk prijzig blijven. Ook zijn er soms workshops en Open Mics. Elk jaar huist Het Depot ook enkele artists in residence. Zo willen ze jonge artiesten aanmoedigen en hen de vrijheid geven om muziek te maken.  In 2024 zijn dat Fred Gata, Kaat van Stralen en Bruno X Soet X Moene.

Het Depot organiseert concerten voor zowel bekende als minder bekende artiesten.

Hal 5

Sinds enkele jaren leeft de achterbuurt van het station opnieuw op dankzij Hal 5. In de oorspronkelijk leegstaande spoorweghal kun je nu terecht voor een hapje en een drankje. Het is ook het thuis van heel wat lokale en sociale initiatieven, waaronder een kruidenier, een bakkerij en een bloemist. Verder worden er regelmatig diverse activiteiten georganiseerd. Hou dus zeker hun agenda in de gaten.

Hal 5 huist heel wat lokale en sociale initiatieven.

Stelplaats 

De stelplaatsen van De Lijn aan het station zijn tot een hybride ruimte voor jongeren getransformeerd. Stelplaats is voorzien van een bar, een restaurant en een nachtclub en maakt zo deel uit van het Leuvense nachtleven. Daarnaast biedt de plaats ook onderdak aan creatieve en muzikale zielen die nood hebben aan een ruimte om hun ding te doen. Ook hier vinden elk jaar nog heel wat andere evenementen plaats die de moeite waard zijn.

Stelplaats is een hybride ruimte voor creatieve jongeren.
Powered by Labrador CMS