artikel> Uw culturele agenda in tijden van lockdown
CulTip: podcasts
Af en toe de benen strekken wordt door moederlief aanbevolen in deze digitale tijden. Met een podcast kan dat blokje om alleen maar leerzamer en (ont)spannender worden.
Vranckx en Byloo - VRT NWS
Eén keer per maand doen VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx en radiomaker Vincent Byloo een 'poging om door het bos van deze wereldactualiteit de bomen te ontwaren die er echt toe doen'. Deze twee wijze mannen stellen kritische vragen en brengen je in contact met brandende onderwerpen zoals het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan en de geopolitieke erfenis van Donald Trump. Ze worden steeds bijgestaan door experten die op heldere wijze de onderwerpen toelichten. Als luisteraar krijg je ook de kans om een 'message to Rudi' in te sturen en via die weg een persoonlijke vraag te stellen aan deze journalist. Een absolute aanrader.
te beluisteren via Spotify of Apple Podcast
Drie boeken
Wie denkt dat drie boeken bestaat uit een droge weergave van drie boekbesprekingen, heeft het bij het verkeerde eind. In deze podcast interviewt radiomaker Wim Oosterlinck bekende en minder bekende lezers aan de hand van hun drie favoriete boeken. De boeken worden niet alleen uitvoerig besproken, maar vormen ook het beginpunt van persoonlijke, literaire of kritische gesprekken. De podcast heeft slechts één nadeel: je lijstje 'nog te lezen-boeken' wordt met de aflevering langer.
te beluisteren via Spotify of Apple Podcast
Onbespreekbaar
Gentenaars Jef Willem en Nicolas Overmeire bespreken in hun podcast het onbespreekbare, onder de slagzin 'Vind kalmte in een wereld die schreeuwt'. Zo halen ze onder meer onderwerpen als kwetsbaarheid, eenzaamheid en mentale gezondheid uit hun taboesfeer. Sinds kort schuift ook elke aflevering een nieuwe gast bij hen aan tafel, die een extra dimensie geeft aan deze prille, waardevolle podcast.
te beluisteren op YouTube, via Spotify of Apple Podcast
BOB - AudioCollectief SCHIK
Op een dag vertelt de 84-jarige Elisa over Bob, een buurjongen die altijd naar haar zwaaide uit zijn raam toen ze vijftien jaar was. Elisa’s dochters vallen uit de lucht bij het horen van deze naam. Wanneer ze horen dat Bob Elisa zwanger heeft gemaakt, staan ze voor een raadsel. Ze schakelen Mirke, Nele en Siona – drie podcastmakers bij AudioCollectief SCHIK – in, die meteen op zoek gaan naar het verhaal achter Bob. Wie was hij? Bestaat hij echt?
Na een zoektocht van twaalf maanden vallen de puzzelstukjes in elkaar. Het resultaat is een meeslepende, ontroerende podcast.
te beluisteren op YouTube, via Spotify of Apple Podcast
Kerekewere - DS Audio
In deze vierdelige podcast gaat journalist Brecht Castel op zoek naar het verhaal van zijn vader. Bart Castel stapte 21 jaar geleden uit het leven, toen zijn zoon acht lentes jong was. Voor Kerekewere raadpleegde Brecht dagboeken en brieven. Daarnaast interviewde hij vier personen die een belangrijk rol speelden in het leven van zijn vader. De podcast Kerkewere is ongelooflijk schoon, verzekert kippenvel en legt de impact van zelfdoding op een aangrijpende manier bloot.
te beluisteren via Spotify of Apple Podcast
De Bourgondiërs - Klara
In De Bourgondiërs vertelt Bart van Loo, schrijver van de gelijknamige bestseller, de geschiedenis van het ontstaan van de Nederlanden in de 15de eeuw. Van Loo plaatst je mee op het slagveld, waarna je aanschuift bij feestelijke banketten en getuige bent van hoogstaande huwelijken met jubelende klokken op de achtergrond. Niet alleen de liefde voor geschiedenis, maar ook de liefde voor taal komt naar voren in deze podcast: Van Loo rijgt verhalen aan elkaar met etymologische weetjes en literaire digressies. Bref, een streling voor het oor.
te beluisteren via Spotify, Apple Podcast of de Klara-app