artikel> Apps om uw coronacultuurtekort weg te werken

CulTip: apps

Een citytrip of live eindejaarsconcert is aan het einde van het quasi-apocalyptische jaar 2020 waarschijnlijk geen optie. Hier alvast enkele alternatieven om je culturele honger te stillen.

Gepubliceerd

Time to question en Hope@Home - ARTE
Met de applicatie van Franco-Duitse cultuurzender ARTE krijg je toegang tot de crème de la crème van de Franstalige documentaires en een reeks prachtige concerten. Een ideale app dus voor studenten die zijn uitgekeken op Netflix na een schijnbaar oneindig aantal weken in lockdown.

Een eerste aanrader binnen hun aanbod is docuserie Time to Question, over hoe jongeren de toekomst van onze planeet zien. De serie bevat onder meer een documentaire over de spraakmakende groepering Extinction Rebellion,en een tweedelig video-essay over de invloed van jongeren op sociale bewegingen, subculturen en protesten in de afgelopen zeventig jaar.

Voor liefhebbers van klassieke muziek en studenten die zich samen met een glas rosé beter willen voelen dan hun kotgenoten die hen lastigvallen met luide TikTok-muziek, biedt de app ook gratis de prachtige concertreeks Hope@Home aan onder de hashtag #werestillopen.

Erfgoed App en YouFlanders
Al honderd keer dezelfde, saaie route gewandeld afgelopen maanden? Om je pandemiepromenades nieuw leven in te blazen, kan je alvast de Erfgoed App van de Vlaamse Overheid proberen. Via de app kan je voor alle steden in het Vlaams Gewest en Brussel, verschillende stadswandelingen volgen rond een bepaald thema, zoals Epidemieën in Leuven of de Heropbouw van Leuven na 1914.

Toch zijn er zeker ook enkele minpunten aan de app, zoals de politiek gekleurde invulling van enkele historische gebeurtenissen en de vaak verouderde lay-out van de infopagina's van de monumenten.

Ook handig in coronatijden is de YouFlanders app, waarmee je live kan nagaan hoe druk bezocht bepaalde monumenten of musea zijn vooraleer je even langsgaat.

Dot Gallery
Dot Gallery combineert een liefde voor wereldbekende beeldkunst met een variant van Japanse nonogrammen en werkt zowel op Android als op iOS. Deze app maakt het je alvast iets gemakkelijker dan een klassiek nonogram: paint-by-numbers-gewijs moet je gewoon de juiste kleuren matchen en de juiste vakjes aanklikken, waarop de bekendste werken van onder andere Seurat, Picasso, Vincent Van Gogh en Gustav Klimt pixel per pixel op je smartphone verschijnen. De achtergronddeuntjes doen denken aan de soundtrack van het virale videospel Animal Crossing, maar hebben wel iets rustgevend.

Poetry hour en Poetizer
Op Poetry Hour kan je een bloemlezing terugvinden van honderden sublieme gedichten van zestien iconische dichters uit de Engelstalige poëzie. De gedichten worden elk voorgedragen door een getalenteerde podiumkunstenaar: zo kan je bijvoorbeeld genieten van Charles Dance (gekend als Tywin Lannister uit Game of Thrones) die een gedicht voordraagt van Emily Dickinson of van de bijdragen van Eddie Redmayne, Lily James (gekend van Downton Abbey) of van zanger Bob Geldof.

Meer fan van hedendaagse poëzie? Probeer dan eens Poetizer: een sociaal netwerk voor en door dichters waarop je zelf als dichter jouw gedichten kan delen met andere gebruikers of als lezer kan interageren met de auteurs. De app is met meer dan honderdduizend downloads in de Google Play Store al vrij populair binnen haar niche en scoort daardoor als netwerk beter qua interactie met andere gebruikers dan andere apps. Toegegeven: de gedichten hebben door hun ongefilterde aard vaak wel een zekere cringe-factor, maar op zich schuilt daar ook een zekere charme in.

Powered by Labrador CMS