artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken
CulTip: 4 tot 17 april
Nu is de tijd om je gedachten te laten wegdrijven naar andere oorden: deze coronacultuurtips zijn een startpunt.
Instagramaccount 'studiotropics'
Twee regisseurs, Junes en Florizoone, trekken rond in Antwerpen stad op zoek naar serenades. Violisten, trompettisten, koren, slam poets en operazangeressen dragen elk vanuit hun slaapkamerraam of vanop hun balkon een serenade voor.
Deze Nederlandse en Belgische artiesten verhalen in muziek wat een maand opsluiten met een mens doet. Het verlangen om je stem te laten weerklinken groeit enkel met de hulpeloosheid die wij dagdagelijks ervaren. Poëtische zangeres Pitou, krullenbol Frankie Fame, zwoele saxofonist Marcelo Moncada en Harpist Aurealma zijn enkele hoogtepunten.
Website coronagedicht.nl
De Nederlandse Dichter des Vaderlands en het poëziecentrum van Nederland startten een virtuele verzamelplaats voor poëzie. Opgesloten in de binnenkamer van onze gedachten, komen woorden soms tevoorschijn. Mocht dat bij jou het geval zijn, kan je hier jouw coronaschrijfsels een thuis bieden. En anders kan je ook gewoon eens lezen wat een pandemie met mensen doet.
Facebookpagina ‘Gedichten voor een opgesloten stad’
Twee studenten kwamen op het idee een Facebookpagina te maken waar iedereen kunst kan delen met elkaar. Van zelfgeschreven liedjes en gedichten tot een Italiaanse pop-playlist, schilderijen van Hopper of vertalingen van Latijnse teksten, voor iedereen wat wils in deze stille tijden.
Online aanbod Bozar Brussels
Verschillende musea maken delen van hun exposities virtueel publiek toegankelijk. Dit kan gaan van video’s waarin een gids jou uitleg verschaft tot 360° room tours. Bozar biedt via haar online platformen lezingen, theater, film, muziek en expo aan; onder andere een rondleiding door de Keith Heiring tentoonstelling. Genoeg om een quarantaine cultureel mee in te vullen, maar neem toch ook eens een kijkje op de sites van het Letterenhuis, het Fotomuseum, het Museum voor Schone Kunsten, het Museum aan de Stroom of het Red Star Line Museum.
Spotify-playlist 'Art & Music / Music & Art'
Het Gentse SMAK raadt de playlist van Hidde Van Schie over de relatie tussen visuele kunst en muziek aan. Luister naar de muziek waar verschillende artiesten naar luisterden toen ze hun meesterwerk creëerden, of omgekeerd, luister naar muziek ontstaan onder de invloed van een kunstmuze. Interessant om even tussendoor naar te luisteren!
Album ‘Chansons sans paroles’ - Wouter Vandenabeele
Strikt genomen valt dit album onder klassieke muziek: harp, viool, cello treden met elkaar in dialoog. Toch kruipt er vaak een jazzy ondertoon of een tikje wereldmuziek in. Zo komen de accordeon, een vrouwelijke stem en arabische klanken een voor een op bezoek. De meeste composities zijn genoemd naar een persoon die een karikaturale persoonlijkheid belichamen. 'Chansons sans paroles' is een album om de ramen bij open te gooien en de hele straat in gedachten te doen verzinken.