artikel> ILP online, IFTf twijfelt tussen uitstellen of afzeggen
Corona-oplossingen voor ILP en IFTf
Het Interfacultair Theaterfestival en de Interuniversitaire Literaire Prijs worden gehinderd door corona-maatregelen: het festival wordt misschien uitgesteld en de Literaire Prijs gaat online door.
In oktober werd de 43ste editie van de Interuniversitaire Literaire Prijs feestelijk geopend, maar de recente ontwikkelingen brachten een feestelijke slotavond in het gedrang. Daarom organiseert kring Babylon de uitreikingsavond dit jaar voor het eerst online via Facebook Live. Op 12 mei zullen de sprekers vanaf 8 uur 's avonds van dichtbij te bewonderen zijn en worden de laureaten aangekondigd.
'In tegenstelling tot tijdens een traditionele slotavond, weten de laureaten op dat moment nog niet dat ze gewonnen hebben', vertelt Lies Mannaert, een van de verantwoordelijken voor de Interuniversitaire Prijs. 'Zo maken we het moment iets specialer en worden mensen aangespoord om naar de video te kijken.' De teksten van de laureaten worden tijdens de video niet voorgedragen, maar zullen achteraf wel op Facebook worden geplaatst. De concrete aanpak ligt nog niet vast: 'Ofwel posten we de tekst, ofwel vragen we de laureaten om de tekst in een filmpje of audio-fragment voor te dragen.'
Ook het Interfacultair Theaterfestival zet door. 'Momenteel is nog geen enkele voorstelling officieel geschrapt', vertelt verantwoordelijke Anneleen Laeremans. De organisatoren zoeken momenteel naar alternatieven. Een van de opties is een verplaatsing naar het najaar, het begin van het komende academiejaar dus. De vraag rijst wel of dat voor alle kringen haalbaar is. 'Allereerst omdat in het voorjaar van 2021 dan meteen weer nieuwe voorstellingen zullen volgen.'
Daarom gaat de organisatie met iedere kring afzonderlijk overleg plegen over de mogelijkheden. Dat overleg zal niet enkel over praktische haalbaarheid gaan, maar ook over de financiële mogelijkheden van de kringen. Naast de befaamde duotickets die door IFTf worden verkocht, organiseren de kringen namelijk zelf hun ticketverkoop. Zij zijn dus op hun eigen financiën aangewezen. Toch kunnen de kringen bij eventuele problemen met IFTf rond de tafel gaan zitten om een oplossing te zoeken.
Steuntickets
Momenteel is er nog geen duidelijk zicht op het totale financiële plaatje. De dienst Cultuur van de KU Leuven stelt wel elk jaar verschillende zalen ter beschikking; over huurgeld moeten de kringen zich dus geen zorgen maken. 'Gelukkig vielen de meeste toneelstukken relatief laat op het jaar, waardoor de meeste toneelkringen nog niet aan hun ticketverkoop begonnen waren.' Omdat ook de duoticketverkoop van IFTf niet is doorgegaan, moeten de organisatoren geen kaartjes terugbetalen.
De repetities waren uiteraard wel al een hele tijd aan de gang, en daarom zoekt het IFTf ijverig naar een volwaardige oplossing: 'We vinden het belangrijk dat de moeite en tijd die de kringtonelen tot nu in hun producties gestoken hebben niet voor niets zijn geweest.' Wie zijn kringtoneel wil steunen, kan een ticketje kopen zodra de productie officieel verschoven is, 'want ze stonden er allemaal met enorm veel goesting'.