voorbeschouwing> Een vleugje muziek en bakken talent
Bootcamp Rockvonk in Het Depot
De muziekwedstrijd Rockvonk is al aan zijn negende editie toe. De finale nadert, maar eerst mochten de zes finalisten op bootcamp waar ze zich twee dagen lang lieten onderdompelen in de muziekbusiness
"Er zijn veel kansen om als jonge band of singer-songwriter iets te bereiken. Rockvonk is er daar één van,” vertelt Mike Naert, directeur van Het Depot. Ook deze editie kon de wedstrijd weer op een honderdtal ingezonden demo’s rekenen.
Uit al die inzendingen koos de vakjury 24 artiesten die zichzelf mochten bewijzen tijdens de voorrondes in verscheidene jeugdhuizen verspreid over de provincie. Na de halve finale blijven er nu nog zes bands over. Een van hen mag zichzelf over enkele weken de trotse winnaar van Rockvonk 2015 noemen.
Afgelopen week kregen de finalisten een tweedaagse bootcamp in muziekcentrum Het Depot. “Hier leren de bands ontzettend veel. Het is een soort crashcourse die de bands zowel op zakelijk als muzikaal vlak vooruit helpt,” stelt Klaas Delrue, organisator van Rockvonk. Op het programma staan onder meer een akoestische sessie, een fotoshoot, een interview en feedback van de jury.
“De bootcamp is een crashcourse op zowel muzikaal als zakelijk vlak”
Klaas Delrue, organisator
Ook een lezing over auteursrechten staat gepland. “Hoe jonger de bands, hoe minder ze zich ervan bewust zijn hoe belangrijk dat aspect is,” benadrukt Delrue.
GROEIEN
”De wedstrijd heet Rockvonk, maar dat wil niet zeggen dat we met een beperkt soort genres werken,” verzekert Delrue ons. Het levende bewijs daarvan vinden we in de foyer van Het Depot bij The Hipster Jugend. “Qua genre liggen we een beetje uit de richting van wat de andere bands doen. Met onze native elektropop zijn we de enige band zonder gitaar.”
Ook na de wedstrijd is er nog begeleiding voor de jonge bands voorzien. Ongeacht de uitkomst van de finale mogen de bands in overleg met Het Depot een coach kiezen die hen nog enkele maanden zal begeleiden. Naast gewone geldprijzen vallen er in de finale bovendien prijzen in natura te winnen, zoals felbegeerde studiotijd.
“We willen in de finale horen dat ze iets met onze feedback hebben gedaan”
Vakjury Rockvonk
Bij een wedstrijd hoort natuurlijk ook een professionele jury, die momenteel wel nog anoniem wil blijven: “Wij komen allemaal uit een verschillend vakgebied binnen de muzieksector en letten dus elk op zeer uiteenlopende aspecten.”
Zoals het een vakkundige jury betaamt, is hun kritiek streng maar rechtvaardig: “We willen in de finale kunnen zien en horen dat ze iets met onze feedback gedaan hebben. We kunnen soms heel cru zijn, maar anders krijgen ze later het deksel op hun neus.”