CULTUREEL EETGOED IBITOKI
Bananen op Rwandese wijze om van te smullen
'Cultureel eetgoed' brengt gerechten van over heel de wereld naar je kotkeuken. Dit recept laat je proeven van de must-have van elk Rwandees familiefeest.
'De Rwandese keuken bestaat vooral uit veel kenmerkende ingrediënten', vertelt Laetitia Ufiteyezu. Een aantal belangrijke daarvan zijn bonen, bananen, zoete aardappel en maniok. Die keren ook terug in de typische gerechten zoals isombe, fijngestampte maniokbladeren, of ubugari, een deegbal van maniokbloem. Vlees wordt in Rwanda traditioneel niet zo veel gegeten, omdat het te duur is.
'De Rwandese keuken bestaat dus eigenlijk uit wat je op je eigen plantage kan kweken. Dat zijn meestal ingrediënten die rijk aan voedingsstoffen, maar wel erg droog zijn', legt Laetitia uit. Hoewel haar ouders meer dan tevreden zijn met simpelweg die gekookte groenten, voegt ze er zelf liever een saus aan toe om het eten wat minder droog te maken.
Op feesten worden al die verschillende ingrediënten klaargemaakt en gepresenteerd op een buffettafel. Ibitoki, hun geliefde bakbananen, mogen daarbij zeker niet ontbreken. 'Als er geen ibitoki is, is het feest niet geslaagd', lacht Laetitia. Hoe onmisbaar de bakbananen in Rwanda ook mogen zijn, in België zijn ze moeilijk te vinden. De ouders van Laetitia rijden regelmatig naar Brussel om een voorraad in te slaan.
Voor dit recept kan je bakbananen gaan zoeken in de Méditerranée in Kessel-Lo. Mocht je er toch geen op de kop kunnen tikken – of mocht je niet zoveel moeite willen doen – kan je de saus ook gewoon bij je rijst doen. De bakbananen zelf kan je dan vervangen door witte zoete aardappel, die je op dezelfde manier kan bereiden.