artikel> De dunne grens tussen cliché en klassiek
Babylon reikt Literaire Prijs uit
Op dinsdag 3 mei vond in de Universiteitshallen de 39e uitreiking van Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs plaats. Poëtisch en prozaïsch plezier verzekerd.
In een goed gevulde promotiezaal maakte de jury haar top drie voor proza en poëzie bekend. “Anders dan vorige jaren, waren er dit jaar opvallend veel poëzie-inzendingen,” zegt organisator Louise Haaker. “In totaal konden we op een honderdtal inzendingen rekenen, waarvan het grootste deel van deelnemers van de KU Leuven. Toch proberen we ook andere universiteiten en zeker ook andere studierichtingen dan taal- en letterkunde aan te moedigen om deel te nemen aan de wedstrijd.”
Een jolig presentatorsduo zet de avond goed in. Hugo Bousset, hoofdredacteur van Dietsche Warande en Belfort, mag de spits afbijten. Hij benadrukt het belang van de literaire prijs en de kwaliteit van voorbije en huidige winnende teksten. Hij heeft het over de “boeiende uitgebreidheid van de prijs”: studenten van verschillende universiteiten en richtingen nemen deel, de jury herbergt literaire autoriteit in alle maten en gewichten en de inzendingen zelf bestrijken een breed scala aan stijlen en thema’s.
Jurylid Lotte Dodion is onder de indruk van de inzendingen. “Ik was aangenaam verrast door de verscheidenheid aan stijlen binnen de inzendingen. Je moet sowieso lef hebben om je eigen werk in te sturen voor een wedstrijd als deze.”
Klassiek gedicht
De literaire en muzikale acts dragen onze goedkeuring weg. Auteur Elvis Peeters brengt een sterk relaas over de laatste dagen aan de zijde van Samuel Beckett. Met twee Nederlandstalige liedjes zorgt Tine Lefebvre voor een mooi muzikaal intermezzo.
Dichteres Lotte Dodion maakt de winnaars van de categorie poëzie bekend, maar steelt eerst nog even zelf de show met een reeks gedichten uit haar bundel. Hoewel we de originaliteit van de winnende gedichten kunnen smaken, verbleken die na Dodions performance enigszins door het niveauverschil in voordracht.
De keuze voor de winnende inzending verrast. Lisanne Caudron brengt met Schervengeluk klassieke gedichten. “Bij een eerste lezing zou ik het nooit gekozen hebben.” stelt jurylid Dodion, “Het gedicht bevindt zich op een dunne grens tussen cliché en klassiek, maar ik zag in dat we het gewoon moesten kiezen. Als het goed is, is het goed.”
In de categorie proza kaapt student biochemie Pieter Van de Walle de hoofdprijs weg. Hij overtuigt met zijn kortverhaal Een vijver om in te verdwijnen, ondanks zijn – naar eigen zeggen – “mateloos underdressed” voorkomen.
De receptie achteraf, met cava en tweedehands boeken voor het grijpen, maakt het plaatje compleet. Volgend jaar bestaat de Literaire Prijs veertig jaar. De lees- of schrijfgrage student mag een extra feestelijke jubileumeditie verwachten. Wij zijn alvast aanwezig.