article> 'Met een thema als eenzaamheid zou het zonde zijn om de stad niet als canvas te gebruiken'
Artefact zwermt uit, nu ook in Leuvense straten
Ze zijn met vijf, de artiesten die kunstencentrum STUK heeft opgetrommeld om Artefact ook buiten de museumzaal te brengen. Het jaarlijks festival palmt deze editie namelijk ook de Leuvense straten in.
Eenzaamheid is overal, en binnenkort misschien zelfs op je kotgevel. De jaarlijkse expo Artefact, die vorige week donderdag van start ging, lanceert dit jaar een posteractie. Daarbij kan je een fotoposter van artiest Ief Spincemaille’s project Kiss Me gratis ophalen in STUK. Op de foto’s staan twee kussende mensen, met een spiegel over hun neus tussen hen in. In één beeld verenigt het de tegenstelling tussen narcistisch individualisme en ons snakken naar connectie. Hang je zo'n poster aan je raam, dan maak je zelf deel uit van Artefact.
Dat is niet de enige manier waarop STUK de Leuvense binnenstad nog actiever wil betrekken bij de expo. Nog vier andere projecten zijn her en der verspreid in Leuven. Minstens één daarvan zal ook na de expo blijven: straatkunstenaar Bisser werkt aan een gigantische muurschildering in de Maria Theresiastraat, vlakbij het station.
In het Grasmushof zie je elke dag een ánder kunstwerk: Ephameron maakte een reeks van achttien aquarelschilderijen, eentje voor elke dag van het festival. Die komt ze 's ochtends zelf ophangen. 'Op de schilderijen onderzoek ik de band tussen moeder en kind', vertelt de kunstenares. 'Moederschap verandert je relaties, het neemt je vrijheid en flexibiliteit weg. Daardoor krijg je te maken met een nieuw soort eenzaamheid, maar tegelijkertijd ook een nieuw samenzijn. Als moeder ben je nooit meer echt alleen.'
De aquarellen werden uitvergroot tot zo'n 4 op 2,8 meter en lijken net reusachtige aanplakborden. Een bewuste keuze volgens Karen Verschooren, curator van Artefact: 'Het boek The lonely city van Olivia Laing was een inspiratie voor de aanplakborden. Lang verspreidt op die manier ook kunst in de publieke ruimte. Het zou zonde geweest zijn om met een thema als eenzaamheid in de stad, de stad zelf niet te gebruiken.' We moeten dus niet élk jaar Artefact op straat verwachten: 'Het is geen formatkeuze, wel een thematische', aldus Verschooren.
Denise Vandevoort, Leuvens schepen van Cultuur, is enthousiast over het project: 'Mensen die in een expozaal rondlopen, heb je meestal al voor cultuur gewonnen. Nu wordt ook een ander publiek onverwacht geconfronteerd met kunst, en bereikt de dialoog over eenzaamheid ook hen.'
Hans Geyens kiest voor installatiekunst met rioolbuizen aan een huis in de Frederik Lintsstraat, en het talig kunstwerk van Siemen Van Gaubergen prijkt in helle neonlichten op het binnenplein van STUK. Het kunstencentrum zelf heeft wandel- en fietstochten uitgestippeld om alle werken buiten de zaal ook te bekijken. Dat kan nog tot 1 maart, het einde van het festival.