artikel> Geogarden plant zaadjes van duurzaamheid
Arenberg krijgt meer kleur
De verf is opgedroogd, de zelfgekweekte bloemetjes geplukt en de artiest is alweer op de terugweg naar Berlijn. De Geogarden-gemeenschap van campus Arenberg heeft er een muurschildering bij!
160m², zo groot is de muurschildering die Júlia Albuquerque uitwerkte op de westelijke buitenzijde van gebouw 200C. Samen met haar partner, professoren en ijverige studenten besteedde ze twaalf dagen aan het werk. Campus Arenberg ruilt zo geleidelijk aan de robuuste, grijze gebouwen in voor kleurrijke façades.
De wedstrijd maakt deel uit van Living Campus, een project om een levende gemeenschap op de campus te maken. 'Zo krijgt een campus diverse kleuren en kan het via kunst mensen samenbrengen. Dat kunnen we enkel toejuichen en aanmoedigen', aldus Geert Bouckaert, voorzitter van de Commissie Actuele Kunst van de KU Leuven.
Een duurzame wedstrijd
Vanuit de Geogarden-gemeenschap werd in samenwerking met partner Melitta (producent van koffiefilters, red.) een open call gelanceerd. Met duurzame en luchtzuiverende Airlite-verf zou een muurschildering gemaakt worden die inzet op het verbinden van kunst en wetenschap, mens en natuur. 'Het moest iemand zijn die de waarden van de Geogarden deelt: duurzaamheid, gemoedelijkheid en gemeenschap', vertelt Constanza Parra Novoa, professor in sustainable development.
'Ik ben blij dat een vrouw verkozen werd, de street art-wereld is in handen van mannen'
Constanza Parra Novoa, professor in sustainable development
Uit ruim veertig inzendingen stelden ze een shortlist van zes kunstenaars op. In overleg met Melitta en de Commissie Actuele Kunst werd Albuquerque aangesteld om de campus kleurrijker te maken. 'Ik ben blij dat een vrouw verkozen werd, de street art-wereld is in handen van mannen', juicht professor Parra Novoa.
Albuquerque zelf wou met veel kleur een boodschap van diversiteit en duurzaamheid verspreiden: 'Het schilderij moest gemeenschap, koffie en duurzaamheid centraal zetten. Dat wordt ook afgebeeld op de muurschildering: verschillende figuren interageren en helpen elkaar. Het is kleurrijk en speels. Diversiteit is daarin van belang: je kan met moeite gender of ras onderscheiden; het zijn mensen op de eerste plaats.'
Kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap
De muurschildering verschijnt naast de Geogarden van de Campus Arenberg, gedragen door het departement Aard- en Omgevingswetenschappen. Professor Parra Novoa kwam met de visie om een meer verwelkomende en kleurrijke campus te creëren en lanceerde het idee van de Geogarden.
'Vroeger bracht men boodschappen via brandramen, nu via muurschilderingen'
Geert Bouckaert, voorzitter Commissie Actuele Kunst KU Leuven
De omheinde tuin dient als ontmoetingsplaats tussen studenten, professoren en universiteitsmedewerkers. Eetbare bloemen en planten verspreid over vijftien percelen moeten studenten aanzetten om te reflecteren over wat ze hun aanleren bij Aard- en Omgevingswetenschappen: duurzaamheid en placemaking.
Het brengt alle studenten samen van de universiteit, maar dan voornamelijk zij die zich op en rond de campus bevinden. Het is ook een publieke tuin, waardoor er geen controle is over wie al dan niet een eetbaar bloempje plukt of een zelfgekweekte framboos smikkelt.
Kunst in publieke ruimte
'Per toeval is de Geogarden niet het enige voorbeeld van kunst op de campus in Heverlee. Existenz (een jaarwerking van studenten ingenieur-architectuur aan de KU Leuven, red.) maakte parallel met de Geogarden ook een muurschildering op campus Arenberg', meldt Christina Seyfried, lid van de Commissie Actuele Kunst van de KU Leuven.
Die commissie ondersteunt het inbrengen van kunst in de publieke ruimte en volgt het proces mee via kwaliteitscontroles. 'We controleren de duurzaamheid en gaan de artistieke kwaliteit na van zowel de duurzame materialen als van de boodschap van het werk', verklaart Geert Bouckaert.
'Er schijnt een opvallende beweging te zijn om publieke kunst via muurschilderingen naar voren te brengen', licht Bouckaert toe. 'Het is een manier om boodschappen te geven aan het publiek. Vroeger gebeurde dat via brandramen van de kerk, nu via muurschilderingen.'
Campus Arenberg blijkt zo goed op weg om een plaatsje te veroveren als meest diverse en duurzame campus van de KU Leuven. Het blijft uitkijken naar een gelijkaardig inzet bij andere faculteiten.