analyse> Schachten in de nacht en speedteams

Zo win je de 24 urenloop

De 24 urenloop is een aartsmoeilijke wedstrijd: wanneer zet je welke loper in? En wie mag er meedoen? Een blik op de tactieken van de meest competitieve kringen.

24 urenloop 2021

Lees ook:

Vanaf dinsdagavond is www.veto.be jouw centrale hotspot voor nieuws over de 24 urenloop. Volg onze liveblog op de voet.

Het wordt spannend wie dit jaar de beker van de 24 urenloop mee naar huis mag nemen. Apolloon, de kring van het sportkot, is standaard favoriet: in de voorbije 31 edities wonnen ze 27 keer. De laatste keer dat ingenieurskring VTK hen de overwinning afsnoepte was in 2017.

In de loop van de jaren is de competitie steeds scherper en strategischer geworden. VTK en Apolloon drijven elkaar tot het uiterste – al jaren op rij sneuvelt telkens het record. In 2019, de meest recente editie, liep Apolloon 1078 rondjes. VTK volgde op 2 rondjes.

Efforeke doenen

VTK en Apolloon verschillen sterk in hun strategieën. Om bij VTK te mogen lopen, moet je onder de 1 minuut 25 seconden duiken. Dat is dezelfde limiet als twee jaar geleden, maar de limiet wordt dit jaar strenger afgedwongen. 'Als je 1'27'' haalt, vragen we om door te trainen en nog eens te proberen', zegt praeses Bram Devriese. 'Zelfs als het op de kop 1'25'' is, zeggen we om nog een efforeke te doen.'

Apolloons beste lopers mogen niet meedoen

Ander verhaal bij Apolloon: om mee te lopen is er geen strikte snelheidslimiet. 'Er is eerder een richtlijn: iedereen onder de 1'25'' mag sowieso meelopen', vertelt sportpraeses Romeo Van Eynde. 'Mensen onder de 1'30'' schakelen we eerder in op de ondankbare uren.'

Door die soepelere snelheidslimiet kan Apolloon al sneller een uitzondering maken voor meisjes die 1'31'' of 1'32'' lopen. Om in Apolloons 'speedteam' te geraken, moet je wel onder 1'21'' lopen. Het speedteam telt dit jaar 65 à 70 man.

Trainers werken tegen

Het is opmerkelijk dat VTK zelfs maar een uitdaging kan vormen voor Apolloon – toch wel dé sportexperts van de universiteit. Een eerste verklaring is dat Apolloons beste lopers helemaal niet mogen lopen. 'Onze topatleten mogen het blessurerisico niet lopen om aan maximumsnelheid op asfalt te lopen', zo bevestigt Van Eynde. De 24 urenloop gaat immers niet door op de atletiekpiste zelf, maar op de asfaltbaan errond.

VTK doet klassiek hun grote offensief in de nacht

Bovendien is Apolloons faculteit niet groot, met dan nog eens een veel groter aandeel kinestudenten dan LO'ers. Daartegenover staat de faculteit Ingenieurswetenschappen, die dubbel zo groot is. 434 van de 490 eerstejaars zijn dit jaar jongens.

VTK's kracht zit in hun aantallen, beaamt Devriese: 'We hebben 300 lopers in ons "speedy team", dat is een ongelooflijke luxe.' Voor alle duidelijkheid: VTK's 'speedy team' is de verzameling van al hun lopers, Apolloons 'speedteam' bevat enkel hun snelste lopers.'

Nachtelijke schachten

Bij de 24 urenloop gaat het er vooral om hoe je je lopers inzet. De voorbije drie edities deed VTK zijn grote offensief in de nacht. In 2017 – de laatste keer dat VTK won – kwam de kring plots met vier rondjes voorsprong de nacht uit. Hetzelfde in 2018, al wist Apolloon de achterstand erna terug in te halen.

Dat heeft waarschijnlijk te maken met VTK's 'schachtenaanpak'. De kring laat zijn schachten op de minst aantrekkelijke uren lopen, 's nachts dus. 'Dit jaar is dat niet meer het geval', stelt Devriese. 'Schachten laten lopen in de nacht is achterhaald.'

'Vaak is het eerder crisismanagement dan strategie'

Romeo Van Eynde, sportpraeses Apolloon

'VTK is van strategie veranderd', zeggen ze. 'We werken nu enkel nog op basis van tijden', vertelt Devriese. Net als Apolloon noteren ze in september wie welke tijden kan neerzetten en maken ze op basis daarvan een planning. Het gebrek aan schachten zal er ook voor iets tussen zitten: VTK doopt dit semester eerst hun tweedejaars, en volgend semester pas hun eerstejaars.

Strategie

Het is de vraag hoeveel strategie er nog aan de 24 urenloop is na die voorbereiding. 'Elk jaar wordt er geprobeerd om strategisch te zijn, maar vaak is het eerder crisismanagement dan strategie', zegt Van Eynde.

Daar kijkt Devriese anders naar. Als underdog moet VTK het hebben van de kleine winsten. 'Wij proberen strategisch te zijn: je houdt zowel het eigen team in het oog als de tegenstrever', vertelt hij. Op basis daarvan beslist een sportverantwoordelijke wie moet lopen, zonder je kruit te verspelen. 'Want na 530 meter is de gemiddelde loper leeg.'

Powered by Labrador CMS