artikel> Verschillende initiatieven om nieuwe studenten te ondersteunen
SOS mentaal welzijn: waar kan ik terecht als eerstejaarsstudent?
Je universitaire carrière starten in een crisisperiode, valt niet te onderschatten. Zowel diensten van de KU Leuven als studenten zelf bieden op verschillende manieren hulp aan.
Het is een bezorgdheid die door velen gedeeld wordt: hoe zal het de eerstejaarsstudenten afgaan komend academiejaar? 'We zijn heel bezorgd, want het is een heel ander jaar dan gewoonlijk en we merken nu al dat de studenten met heel wat vragen zitten', klinkt het bij Kathleen Vleugels, coördinator van psychologen en psychiaters aan het studentengezondheidscentrum.
De universiteit betekent onvermijdelijk een andere manier van studeren en deze aanpassing maken in een klimaat van gedeeltelijk online onderwijs is voor velen niet vanzelfsprekend. Daarbij is ook het sociale aspect van het studentenleven niet meer wat het ooit was: nieuwe vrienden maken via Zoom is geen gemakkelijke opdracht.
'Chatten is een laagdrempelige manier om hulp te zoeken, zeker voor eerstejaars die met heel wat praktische vragen zitten rond het leven op kot bijvoorbeeld'
Kathleen Vleugels, studentengezondheidscentrum
Om een antwoord te kunnen bieden op de bestaande onzekerheden zijn er een aantal nieuwe initiatieven en platformen van start gegaan bij de diensten van de KU Leuven en ook op de faculteiten is er extra alertheid rond eerstejaarsstudenten en hun welzijn.
Virtuele hulpverlening
Sinds de lockdown is er drie dagen per week de mogelijkheid te chatten met hulpverleners van allerlei diensten, zoals de Sociale Dienst en het studentengezondheidscentrum. Hier kan je als student terecht wanneer je met algemene vragen zit, of gewoon nood hebt aan een luisterend oor. 'Chatten is een laagdrempelige manier om hulp te zoeken, zeker voor eerstejaars die met heel wat praktische vragen zitten rond het leven op kot bijvoorbeeld', vertelt Vleugels.
Het vervolg op de actie 'KU Leuven staat anderhalve meter achter jou', is een nieuwe site met de naam 'Thuis aan KU Leuven'. Hier staat veel informatie over alles wat te maken heeft met het coronavirus en hoe dit academiejaar in zijn werk zal gaan
'We willen breed werken rond thema's waarvan we weten dat die preventief werken'
Kathleen Vleugels, studentengezondheidscentrum
Een nieuw platform sinds deze week is een kalender die alle groepssessies bundelt over de diensten heen. Het aanbod is zeer gevarieerd en focust op hulp bij piekeren, efficiënt studeren, mindfulness, maar evengoed zijn er sessies rond beweging. Dit platform past in de uitbreiding van het rechtstreeks aanbod van de studentenvoorzieningen, dus gratis sessies die geen aanmeldingsgesprek vereisen.
Stepped care
De psychologen en psychiaters werken met al deze initiatieven volgens het principe van stepped care, wat betekent dat de patiënt niet zwaarder wordt behandeld dan noodzakelijk is. 'Op het eerste niveau, binnen ons rechtstreeks toegankelijk aanbod, willen we breed werken rond thema's waarvan we weten dat die preventief werken. Informatie over piekeren of tips voor goede nachtrust bijvoorbeeld kunnen voor sommigen al voldoende zijn', stelt Vleugels.
Ook de nieuwe e-tool 'Studeren zonder blokkeren' werkt volgens dit principe. In deze tool werken veel diensten samen en studenten kunnen er zelfstandig mee aan de slag. Maar als dat niet genoeg blijkt, kan er een stapje verder worden gegaan met bijvoorbeeld individuele coaching-gesprekken of meer intensieve therapie. Eerstejaarsstudenten die sukkelen met faalangst of vragen rond studiemethode kunnen hier terecht.
Taskforce mentaal welzijn
Tijdens de lockdown werd er een taskforce opgericht rond psychisch welzijn. 'Hieruit kwam onder andere dat eerstejaars heel kwetsbaar zijn en dat zij extra aandacht nodig hebben', laat Vleugels weten. De taskforce zorgde meteen ook voor een nieuwe functie, namelijk die van beleidsmedewerker rond psychisch welzijn, die het team van psychologen en psychiaters gedurende één academiejaar zal versterken.
'Het doel van Let's Help Each Other Leuven is om eerstejaars bij elkaar te brengen, en hen te ondersteunen met sessies zoals "Hoe schrijf ik een essay?"'
Silvio, rechtenstudent KU Leuven
De taak van deze persoon ligt erin al deze initiatieven structureel in te bedden en te stroomlijnen, zodat ze niet louter langs elkaar bestaan. Bovendien zal hij of zij zich buigen over het probleem van de verschillende KU Leuven-campussen. Hier in Leuven is er een heel uitgebreid studentengezondheidscentrum, maar dat is niet op alle campussen zo.
Voor en door de student
Het hulpaanbod blijft niet enkel bij diensten van de universiteit zelf. Ook studenten willen eerstejaars op weg helpen. Zo zijn er bij verschillende faculteiten de zogenaamde peter- en metersystemen of zijn er mentors die klaarstaan voor studenten. Bovendien bieden veel studenten zich vrijwillig aan om rondleidingen te geven aan nieuwelingen.
Ook rechtenstudent Silvio richtte een hulpplatform op met de titel 'Let's Help Each Other Leuven'. Via een oproep op sociale media kwam het initiatief van de grond en zowel studenten die hulp aanbieden als zoeken, reageren volop. 'Het doel is om eerstejaars bij elkaar te brengen, en hen te ondersteunen met sessies zoals "Hoe schrijf ik een essay?"'