artikel> Verplichte reservaties en tijdsblokken van twee uur in fakbars

Leuven: geen dopen of cantussen dit semester

Stad Leuven en studentenkoepel LOKO hebben richtlijnen klaar voor dit semester. Voorlopig geen dopen of cantussen en een flowchart voor andere activiteiten. Wie overtreedt, riskeert een corona-pv.

De maatregelen zijn een uitwerking van de coronaregels van de federale overheid, meldt de stad Leuven in een persbericht. Fakbars zijn onderworpen aan het horecaprotocol, maar daarbovenop engageren ze zich om te werken met verplichte reservaties en tijdsblokken van twee uur. Dit is om samenscholingen aan fakbars te vermijden.

Flowchart

Organisatoren van studentenactiviteiten kunnen terecht op de website van LOKO voor een stappenplan, flowchart en ondersteuningsfiches voor verschillende soorten activiteiten. Twee soorten activiteiten kunnen alvast nog niet doorgaan dit semester: dopen en cantussen. Aan het einde van het semester wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

In geval van 'activiteiten' (tussen de 11 en 50 personen) moeten organisatoren minstens 14 dagen op voorhand een melding doen via de activiteitenkalender van LOKO. Vanaf 50 personen, of als de activiteit op openbaar domein doorgaat, gaat het om een 'evenement'. Dan is een vergunning bij de Stad nodig, die je minstens een maand op voorhand moet aanvragen.

Als de activiteit op de terreinen van een universiteit of hogeschool doorgaat, moet die hogeronderwijsinstelling zijn toestemming geven. Voorafgaand aan de eigenlijke activiteit kan de politie altijd een controleronde ter plaatse doen, meldt LOKO.

Kot-unit

Zullen studenten dan niet massaal afspreken op kot? Daarvoor zijn ook richtlijnen rond 'kot-units', die vooral dienen als aanmoediging: binnen de huidige regelgeving mogen maximaal vijf bezoekers uit je sociale bubbel op je kamer komen. Ze mogen ook enkel deel zijn van dezelfde bubbel en dragen buiten de kamer een mondmasker. In gemeenschappelijke ruimtes draagt iedereen sowieso een mondmasker.

De nieuwe term 'kot-unit' betekent alle bewoners van het kot. Volgens de website van Studentenvoorzieningen kan je je medebewoners beschouwen zoals de bubbels bij sportgroepen of jeugdbewegingen, waardoor ze dus naast je bestaande sociale bubbel worden toegevoegd.

De regels rond kot-units starten niet, zoals het overige onderwijs in code geel, maar in code oranje. Dit is om de massale instroom van studenten in de eerste weken te beheersen. Oranje duidt op een matig risico. Bij een code rood wordt extern bezoek verboden.

Powered by Labrador CMS