artikel> In praktijk verandering voor minstens één week
Hoger onderwijs: enkel essentiële lessen op de campus
Het hoger onderwijs gaat volgende week terug naar de situatie van december: slechts een beperkt aantal lessen zullen nog fysiek doorgaan. Stille studieruimtes kunnen ook nog.
De informatie van het Overlegcomité woensdagmiddag was nog onduidelijk over het hoger onderwijs. De 'opschorting van alle lessen' waarover sommige media berichtten gaat alvast niet door, zo heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist in kort overleg met hogescholen, universiteiten en studenten.
Het hoger onderwijs gaat de facto terug naar de situatie van december. Toen konden essentiële practica, vaardigheidstrainingen en labo's wel doorgaan, 'voor zover ze niet zonder reëel leerverlies of uitholling van de leerdoelstellingen online kunnen worden aangeboden.'
Weg met de percentages
Daarmee is het gedaan met de eerdere aanpak: het hoger onderwijs startte dit semester nog met een bezetting van 10%, om sinds vorige week zelfs te schakelen naar 20%. Dat betekende vorige week in de praktijk vooral een versoepeling voor hoorcolleges.
Er komt geen uitzondering voor de eerstejaars
Hoorcolleges op de campus zijn voortaan uit den boze, zo doet de communicatie verstaan. Wat wel nog kan – naast de fysieke essentiële lessen – zijn stille studieruimtes zoals bibliotheken. Ook geplande evaluaties kunnen doorgaan, als de nodige veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden. Stages ten slotte zijn nog steeds mogelijk volgens de regels in hun sector.
Er komt daarmee geen uitzondering voor de eerstejaars, zoals die er wel was in december. Toen werd bij de eerste versoepeling na de tweede lockdown prioritair gekeken naar studenten. De Vlaamse regels zijn een minimum, hebben de instellingen bepaald: hogescholen en universiteiten kunnen zelf altijd kiezen om nog strenger te zijn.
KU Leuven
De KU Leuven heeft woensdagavond laat mails gestuurd naar personeel en studenten. Daarin benadrukt rector Luc Sels dat het om 'een week online onderwijs gaat'. Bovendien gaat de KU Leuven niet enkel practica, maar ook 'andere oefensessies, seminaries of interactiemomenten' op de campus organiseren die niet zonder reëel leerverlies online kunnen.
De nieuwe regeling geldt minstens tot het einde van de paasvakantie
Opvallend: Sels stelt het vooruitzicht om na de paasvakantie 'zodra de viruscirculatie het toelaat' terug naar de bezettingsgraad van maximum 20% te gaan.
Versoepeling na de paasvakantie
De nieuwe regeling geldt minstens tot het einde van de paasvakantie. In de praktijk verandert voor veel studenten dus enkel het verloop van volgende week – behalve voor de paar instellingen die ook onderwijsactiviteiten in de paasvakantie hebben.
Normaal gezien zou er – na de versoepeling vorige week naar 20% van de normale bezetting – na de paasvakantie uitzicht zijn geweest op een volgende stap. Dat ziet er nu heel onwaarschijnlijk uit, gezien de 'val' vanaf volgende week: van 20% vallen we niet naar 10% maar naar een minimum.