artikel> Brabanthal en OHL nog niet zeker

Drie dagen vroeger examens, misschien in lesvrije week

In januari zal de KU Leuven meer examens afnemen op zondag en vanaf 6 januari, de woensdag voor de normale start. Er kunnen, indien nodig, ook examens vallen op maandag en dinsdag in de lesvrije week.

De KU Leuven heeft deze dinsdag de spreidingsmaatregelen afgeklopt voor de januari- en juni-zittijd. Ten eerste zullen de zondagen ten volle benut worden en komen er weer drie examenblokken per dag, net als in juni vorig academiejaar.

Daarnaast zal de examenperiode beginnen op 6 januari, de woensdag voor de normale start. 'Op die woensdag, donderdag en vrijdag gaan in gewone tijden al een paar examens door aan de universiteit', vertelt vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans. 'Nu worden die dagen intensiever gebruikt.'

Lesvrije week

Als de volle zondagen en de drie extra dagen niet volstaan, kunnen de examenplanners ook de maandag en dinsdag van de lesvrije week gebruiken. 'Ik schat voorlopig in dat die minder nodig zullen zijn,' zegt Baelmans, 'maar we houden ze toch in reserve voor mocht het anders de examenplanners niet lukken om alles ingepland te krijgen volgens de nodige veiligheidsmaatregelen.'

In juni vorig academiejaar bleven de zondagen onderbenut

Er was eerst sprake om al de maandag vooraf te starten. Dat dat niet gebeurde, was een toegeving aan studenten, maar ook aan examenondersteuners. Zij hebben veel werk voor de examens – denk aan examenkopies of de examenombuds – en zouden anders een nog groter deel van hun vakantie verliezen.

Van 31 dagen naar 21

De verlenging van de examenperiode is nodig om de circulatie van studenten in Leuven te beperken. Een normale examenperiode telt 18 dagen. In juni vorig academiejaar werd die verlengd tot 31 dagen, legt Tine Baelmans uit. 'Met woendag, donderdag en vrijdag erbij komen we in januari nu aan 21 dagen.'

21 dagen is nog steeds veraf van 31, geeft Baelmans toe, maar de situatie was toen anders. Er waren extra examens in te plannen die niet waren doorgegaan in mei, zoals onder meer taalexamens.

'We moeten in oktober-november de situatie wel goed bekijken', zegt Baelmans. 'We houden er rekening mee dat als de pandemische situatie even ernstig kan zijn in januari als in juni vorig academiejaar. Daarom zullen we mogelijk voor bepaalde studenten toch moeten inplannen op de maandag en dinsdag van de lesvrije week.'

Voorlopig IER

Vandaar toont het individueel examenrooster (IER) op dit moment enkel voorlopige data die pas in oktober-november definitief worden. Maar als je nu vakken kiest die niet botsen in het IER, heb je ook recht op een conflictvrij rooster na de eventuele herplanning, verzekert de vicerector.

Het rooster is ook voorlopig om een andere reden: de locaties staan nog niet vast. In juni waren er examens in de Brabanthal, bij OHL of in feestzalen. Dat kon toen tegen een lage prijs. Maar nu, wanneer die locaties winstgevende evenementen kunnen organiseren, ligt de prijs voor de KU Leuven te hoog.

De juni-zittijd zal een volle week vroeger beginnen

Het voordeel, aldus Baelmans, is dat als de pandemische situatie meer locatiespreiding vereist, grote evenementen waarschijnlijk niet kunnen doorgaan door de overheidsrichtlijnen. Dan wordt bijvoorbeeld de Brabanthal wel beschikbaar tegen een redelijke prijs en kunnen de studentenaantallen per stadsdeel nog verder naar beneden gebracht worden.

Juni-zittijd

Op de Academische Raad dinsdag is er ook al beslist over de juni-zittijd. Die begint een volle week vroeger. 'Nu zijn er ook al heel vaak examens op de woensdag, donderdag en vrijdag vooraf', legt Baelmans uit. 'Nu voegen we daar enkel maandag en dinsdag aan toe.'

Vorig academiejaar werd de juni-zittijd ook met een week verlengd, maar dat was achteraan de periode. Daardoor schoof de deliberatieperiode op en schoof ook de bekendmaking van de examendata voor de septemberzittijd naar achter.

Powered by Labrador CMS