Onderwijs Artikel

KU Leuven schakelt naar code oranje

Alle dertien campussen naar code oranje

Gepubliceerd

Vanaf maandag zit ook de KU Leuven in code oranje, waardoor de auditoria weer een pakje leger worden. KU Leuven voegt zich daarmee bij UGent, de Universiteit Antwerpen en de UHasselt.

De KU Leuven startte in september samen met de VUB als enige Vlaamse universiteit het academiejaar grotendeels in code geel. In overleg met de stad en met goedkeuring van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wordt nu toch naar code oranje gegaan, en dat op alle campussen. 'Het is nu aan het hoger onderwijs om de steden waarin we soms zo massaal aanwezig zijn enigszins te ontlasten', aldus rector Luc Sels

De wijziging heeft als voornaamste gevolg dat in grote auditoria nog maar een vijfde van de studenten binnen mag. Zij gaan dan op de oranje stickers zitten. In middelgrote auditoria (60 tot 150 plaatsen) zijn nog maar 30 studenten toegelaten. De kleine auditoria blijven in de meeste gevallen wel bij een 1 op 2-bezetting. Practica kunnen net als in code geel op volle bezetting doorgaan.

Koerswijziging

De schakel naar code oranje is een opmerkelijke koerswijziging. Vier dagen geleden verklaarde rector Luc Sels nog op Terzake dat het niet in de auditoria is dat het virus zich verspreidt. De coronacijfers lagen aan de KU Leuven, met volgens de rector 95 besmette studenten, nog relatief laag.

In tegenstelling tot in maart hebben nieuwe studenten nog geen ervaring met academisch onderwijs, meende Sels

De schrik leefde lang dat wanneer studenten minder les zouden hebben, ze nog meer met elkaar zouden afspreken en de verspreiding van het virus versnellen. Ook minister van Onderwijs Ben Weyts was die mening toegedaan.

'Denk je nu echt dat we minder controle hebben wanneer ze in een auditorium zitten dan wanneer we zeggen: "Trekt uw plan"?' verklaarde hij eerder in een interview met Veto. 'Wat gaan ze doen, de hele tijd op hun kot zitten? Dat houden ze niet uit.'

KU Leuven niet langer buitenbeentje

De KU Leuven koos lange tijd voor code geel om een soepelere start voor nieuwe studenten te garanderen. In tegenstelling tot in maart hebben die studenten nog geen ervaring met academisch onderwijs. 'Die code geel was van groot belang om nieuwe studenten op een warme manier te verwelkomen en hen de gepaste begeleiding aan te bieden die zo cruciaal is in die eerste weken', meent Sels.

Enkel campus Diepenbeek startte uiteindelijk in code oranje, maar in Antwerpen en Gent - waar de plaatselijke universiteiten voor oranje code kozen - werd het aanvankelijk toch geel.

Na de beslissing van KU Leuven was de VUB even de enige universiteit die nog in code geel zit. Kort na die aankondiging van de KU Leuven laat ook de VUB-woordvoerder weten dat zij veranderen naar code oranje. De VUB had aangekondigd na de eerste week van het academiejaar meteen over te schakelen naar code oranje, maar deed dat uiteindelijk niet. KU Leuven campus Brussel schakelde wel over na een week.

Verhoogde testcapaciteit

De KU Leuven zal ook bijkomende maatregels voorzien om het virus in te dammen. Zo kondigt het via een persbericht een 'afnamecentrum' aan, waar studenten zich na afspraak gratis kunnen laten testen. Dat zou wel enkel voor die studenten zijn die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

'Dankzij deze extra testcapaciteit zullen we sneller kunnen ingrijpen en verdere besmetting voorkomen', verklaart rector Sels. Op bijkomende informatie voor dit afnamecentrum, is het wel nog even wachten.

Powered by Labrador CMS