VERSLAG DEBAT

Groot Studenten­debat combineert actuele thema's met studentikoze sfeer

Het Groot Studentendebat bracht de vier Leuvense politieke studentenverenigingen samen voor een avond waarbij er vooral berust werd op vertrouwde stokpaardjes, maar wel met een vleugje scholastieke bravoure: 'NAVO is het epitome van onze Amerikaanse afhankelijkheid.'

Gepubliceerd

Dinsdagavond mocht de Kleine Aula plaats bieden aan het jaarlijkse Groot Studenten­debat. Vertegenwoordigers van de studentenverenigingen CDS, LVSV, KVHV en NSV! gingen met elkaar in debat over drie thema's: arbeidsmigratie, een Europees leger en herinvoering van de dienstplicht. 

Dat resulteerde in een avond waarbij opvallend weinig in dialoog werd getreden en de studenten vaak in herhaling vielen met hun eigen discours. Mede dankzij de studentikoze benadering van de moderator, zelf voormalig praeses van LVSV, zorgde dat voor een vertoning waarbij de speaking notes af en toe de bovenhand namen. 

Het debat werd afgetrapt met de vraag of arbeidsmigratie een oplossing kan zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt. NSV! beet meteen de spits af met een absolute afwij­zing van het model. LVSV reageerde met een genuanceerdere visie, waarbij arbeids­migratie met tijdelijke contracten wel soelaas kan brengen bij structurele tekorten in bepaalde sectoren.

Marvin Liebens (CDS) pleitte voor de differentiële integratie van het leger naar het voorbeeld van de Benelux-landen, die een gemeenschappelijke marine en luchtmacht hebben.

Nadien werd er aan een nieuwe lading panelleden de stelling voorgeschoteld of een Europees leger weerwoord zou kunnen bieden aan de internationale dreigingen op ons continent. Marvin Liebens (CDS) pleitte hierbij voor differentiële integratie naar het voorbeeld van de Benelux-landen, die een gemeenschappelijke marine en luchtmacht hebben. Een interessante knipoog naar de rol die de Benelux speelde ter inspiratie van de oprichting van de EGKS?

Zijn discussiegenoten waren echter allen tegen een Europees leger: 'Belangen­conflicten tussen de lidstaten zouden van Europa een onnodig niveau maken', klonk het. 'Een gedeeld leger is louter een uitbesteding van de problematiek door een soevereine lidstaat', aldus KVHV.

Cijfers versus ideologie

Waar KVHV en NSV! vooral gedreven werden door de eigen ideologie, kon er op CDS en LVSV gerekend worden voor cijfermateriaal en concrete voorbeelden. Een pleidooi voor een gemeenschappelijk leger in 'Groot-Nederland' door NSV! voelde daarbij enigs­zins mis­plaatst in de context van de discus­sie over de EU. Ook een poging tot beschrij­ven wie nu exact deel uitmaakt van 'de inheemse bevolking van Vlaanderen' had weinig bijdrage aan hun initieel standpunt over arbeidsmigratie.

Het derde thema draaide rond een herin­voering van de verplichte militaire dienst­plicht. De moderator richtte zich hiervoor ook naar het publiek met de vraag of de aanwezige studenten bereid zouden zijn om te dienen in het leger als de geopolitieke context dat vereist. Iets minder dan de helft stak hun hand op. NSV! reageerde humo­ristisch op degenen die geen voorstander waren: 'Lafaards!', klonk het. Die uitspraak werd onthaald met cynisch gelach vanuit het publiek.

CDS was de enige vereniging die wat diversiteit in haar vertegenwoordigers naar voren kon schuiven.

NSV! wees vooral op de sociale cohesie die een verplichte dienstplicht met zich mee­brengt. LVSV benadrukte dat die cohesie ook gerealiseerd kan worden in jeugd­beweging­en of studentenjobs en dat een legerdienst dan overbodig lijkt. Bij KVHV wordt een militaire dienst dan weer beschouwd als een manier om zingeving te geven aan het leven, wat volgens hen ook een oplossing kan zijn voor de overvloed aan depressieve gevoelens bij jongeren.

Ook opvallend: CDS was de enige vereniging die wat diversiteit in haar vertegenwoord­igers naar voren kon schuiven. Naast Marvin Liebens en Maxine Buvens, die zowel de jongste als enige vrouwelijke student was die aan het debat deelnam, was de avond een wit en mannelijk schouwspel.

LVSV benadrukte dat sociale cohesie ook gerealiseerd kan worden in jeugdbewegingen of studentenjobs.
Powered by Labrador CMS