NIEUWS ALMA MOET SLUITEN
Justus Lipsiuscollege sluit volgend jaar de deuren na voedselinspectie

Na een controle van de Belgische voedselveiligheidsdienst moet de Alma in het Justus Lipsiuscollege sluiten. De keuken is te verouderd. Er lagen al renovatieplannen op tafel, die door het voorval naar voor worden geschoven. 'De inspectie heeft de renovatieplannen versneld', zegt Ann Gaublomme, hoofd van Stuvo KU Leuven.
Het Justus Lipsiuscollege maakt als enige residentie nog gebruik van een halfpension. Dat houdt in dat de bewoners geacht worden hun ontbijt en avondeten in de besloten Alma te eten. De kost van die maaltijden is inbegrepen in de huurprijs. Naast de Almakeuken is er slechts één kleine keuken beschikbaar. 'Elke avond kon je in de Alma aansluiten bij een tafel vol met vrienden', vertelt Pip Mangelschots, een tweeëntwintigjarige rechtenstudent en subregent van het Justus Lipsiuscollege.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) achtte de infrastructuur van de Almakeuken te verouderd. Aangezien de Alma niet meer open mag, krijgen de studenten vouchers voor het avondeten. Ze kunnen kiezen of ze 's middags of 's avonds in een alternatieve Alma gaan eten. Daar hebben ze een keuze tussen de verschillende menu's, soep en dessert. Het ontbijt wordt afgetrokken van de huurprijs.
De kotstudenten doen hun best om nog steeds samen te eten, maar het blijkt moeilijker dan verwacht. 'Vroeger maakte het niet uit of iemand er enkele minuten later was. Nu moeten we echt afspreken wanneer we gaan vertrekken', laat Mangelschots weten.
Renovatie
Voor de inspectie waren er al plannen om heel het gebouw te renoveren in academiejaar 2026-2027. Het dak is er slecht aan toe en brokkelt op sommige plaatsen af. 'De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat onze residentie toe was aan verbouwingen', vertelt Mangelschots, 'We kunnen alleen maar hopen dat het gebouw, zodra de werken voltooid zijn, nog steeds dezelfde charme uitstraalt en haar geschiedenis eer aandoet.'
Door de sluiting van de Alma wordt de renovatie vooruitgeschoven naar volgend academiejaar, 2025-2026. De grondige verbouwwerken zouden een nieuw dak, isolatie, schrijnwerk, keukens en branddeuren behelzen en minstens vijf jaar duren, schat Gaublomme.
Van een halfpension is er dan geen sprake meer. Per gang zou er een keuken zijn. 'Het concept van halfpension is een beetje achterhaald', meent Gaublomme. Tot voor kort had ook het Pauscollege een dergelijke formule. Daar werd bij de renovatie ook gekozen voor aparte keukens per gang.
'Die tijd waarin we koken voor studenten, ligt achter ons'
Ann Gaublomme, hoofd van Stuvo KU Leuven
'Veertig, vijftig jaar geleden waren het vooral jongens in die katholieke residenties. De bewoners waren er vaak studentenpriesters uit verschillende landen. Er werd voor hen gekookt en dan samen gegeten. Vandaar het concept van halfpension. De tijden zijn geëvolueerd: we zien dat studenten graag zelf willen koken. De ene eet graag vegetarisch, de andere neemt veel mee van thuis. Die tijd waarin we koken voor studenten ligt achter ons,' zegt Gaublomme.
De studenten van het Justus Lipsiuscollege ervaren dat niet zo. 'Als we nu konden kiezen voor een kot met of zonder halfpension, zouden we allemaal de eerste optie nemen', zegt Mangelschots, 'Iedereen is er een grote fan van. Je kan studeren op je kamer en binnen de drie minuten een warme maaltijd hebben.'
Verhuizen
De grote vraag is waar de studenten volgend jaar voor een kot terecht kunnen. 'Het nieuws van de verhuizing was lastig, aangezien iedereen een extra jaar had verwacht om zich te kunnen voorbereiden', vertelt Mangelschots.
Van de 177 kamers in het Justus Lipsiuscollege zijn er een tiental kamers niet in gebruik. Er blijven dus 150 studenten over die volgend jaar een nieuwe residentie nodig gaan hebben. De dienst Residentiebeheer komt hen daarin tegemoet door hun aanvragen voor andere KU Leuven-residenties voorrang te geven op die van anderen. Daarbij kunnen ze tot vijf vrienden aanduiden om samen mee op kot te gaan. 'Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeur van studenten, maar garanties kunnen we niet geven', zegt Gaublomme.