LEZERSBRIEF KURT

KURT is een onnodig relikwie uit het coronatijdperk

Voor student Casper Van Assche behoort reservatiesysteem KURT van KU Leuven Bibliotheken binnenkort best tot het verleden: 'Is KURT echt zo noodzakelijk als iedereen doet geloven?'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De periode voor de blok gaat voor de meeste studenten samen met een collectieve gewaarwording van hoeveel werk hen staat te wachten voor de komende periode. Als gevolg daarvan worden de bibliotheken almaar drukker, met veel KURT-frustraties tot gevolg.

We hebben het allemaal wel meegemaakt: een student tikt licht gegeneerd een collega in volle concentratie op de schouder en zegt: 'Sorry, kan het zijn dat ik jouw plaats heb gereserveerd?' Daarop antwoordt de andere student, die tot enkele seconden daarvoor nog driftig aan het studeren was, met iets in de aard van 'Ahja, sorry.' Dat wordt dan gevolgd door het haastig wegstoppen van spullen en het begin van een deprimerende stoelendans, terwijl er in de bib vaak nog tientallen plaatsen zijn waar niemand zit. 

Inefficiënt

Dat illustreert voor mij alles wat er mis is met KURT: het hele proces is inefficiënt, overbodig en asociaal. Regelmatig uit ik er dan ook mijn frustraties over tegen vrienden, kennissen, vijanden, toevallige voorbijgangers, noem maar op. 

We doen ook niet meer aan mondmaskers en knuffelcontacten, waarom blijven we dan vasthangen aan die ene corona­maatregel?

Vaak hoor ik dezelfde argumenten terugkomen: 'Dan hadden die maar op voorhand moeten reserveren', 'als je controleert of je plaats bezet is, dan heb je zoiets niet voor' en 'moest iedereen KURT fatsoenlijk gebruiken zouden dergelijke problemen zich niet voordoen.'

Akkoord, maar waarom moet het zo in zijn werk gaan? Is KURT echt zo noodzakelijk als mensen je doen geloven? Ik snap dat je misschien gehecht bent aan je eigen vast bib-plekje, maar waarom moet al de rest er zich voor aanpassen?

Niet flexibel

Een garantie op een studeerplaats in drukke periodes zoals de blok is ook een zogenaamd 'voordeel' van KURT, maar maakt het systeem inefficiënt. Als er iemand besluit om pas om elf uur naar de bib te komen, zorgt de reservatie er ook voor dat die plaats in de drie voorafgaande uren de facto bezet is. Wie reserveert er in de blok namelijk van acht tot elf? Niemand. 

Verder heerst een probleem van flexibiliteit. Wanneer er bijvoorbeeld een les wegvalt is het door KURT ook heel moeilijk om dezelfde dag nog te besluiten een namiddagje in de bib te spenderen. 

De problemen zijn duidelijk. Daarom zeg ik het volgende, liefste medestudenten: laat ons KURT afschaffen, we doen niet meer aan mondmaskers en knuffelcontacten, waarom blijven we dan vasthangen aan die ene coronamaatregel?

 Casper Van Assche is student Geneeskunde aan KU Leuven.

Stuur je mening

Deze opinie bevat de mening van de auteur. Wil je graag reageren op dit stuk, of heb je een andere mening die de wereld moet horen? Stuur een lezersbrief naar Veto. Meer info vind je hier.

Powered by Labrador CMS