NIEUWS 24 URENLOOP

VTK wint 24 urenloop voor het eerst sinds 2017

Na heel het laatste uur afwisselend de leiding te nemen, heeft VTK de overwinning behaald. De bloedstollende strijd eindigde teleur­stellend voor Apolloon. Naast de strijd der titanen had ook deze 24 urenloop nog een aantal onverwachte wendingen. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De strijd tussen VTK en Apolloon is naar jaarlijkse gewoonte het grootste onderwerp gedurende de 24 urenloop, maar dit jaar was de race spannender dan ooit. VTK wist Apolloon voor de eerste keer sinds 2017 te verslaan in een nagelbijtende eindsprint. Gedurende het laatste uur was het verschil tussen de lopers van VTK en Apolloon vaak slechts enkele seconden. Maar hoe kwam VTK tot die overwinning? 

Verschillende nieuwe tactieken zijn het antwoord. Zo werden de lopers naar eigen zeggen beter ingepland en waren er sportschoenen beschikbaar. Toch bleef de algemene tactiek van VTK dezelfde als vorige jaren. VTK gaf toe dat Apolloon de betere lopers had, maar de ingenieursstudenten waren nu eenmaal met meer. Zo kon VTK tijdens de nacht veel meer snelle lopers inzetten. 

'We wilden Apolloon ontmoedigen in de nacht'

Hugo Van Nuffel, praeses VTK

Dat is ook de reden waarom VTK tijdens de nacht een voorsprong kon opbouwen, zegt praeses Hugo Van Nuffel: 'De laatste keer dat we wonnen, was er 's nachts een kloof van acht rondjes, die Apolloon toen niet meer heeft kunnen dichten. Zo wilden we ze kunnen ontmoedigen.'

Toch had Apolloon nog niet meteen de schrik te pakken. De voorsprong was volgens hen nog niet groot genoeg in de ochtend. 'Hun voorsprong is minder groot dan vorig jaar, en onze sterkste lopers slapen nog', aldus Van Nuffel. Dat leek te kloppen. In de vroege namiddag kwam Apolloon geleidelijk dichter in de buurt van VTK. Rond vier uur was het dan zo ver: Apolloon stond weer op de eerste plek.

Wat hierop volgde was een strijd die beide kringen niet meer snel zullen vergeten. De kaap van duizend rondjes werd overschreden, maar het bleef een nek-aan-nekrace. VTK en Apolloon begonnen ook een welles-nietes discussie. Zo verklaarde VTK in de avond dat er bij Apolloon geen speedy team meer klaarstond. Apolloon betwiste echter deze informatie: 'Ik snap dat VTK ambetant doet, het beste kruid is daar al lang verschoten. Het is hard tegen hard', verklaarde sportcoördinator Xander De Pauw.

Bij het ingaan van het laatste uur was de voorsprong van Apolloon nog maar twaalf en een halve seconde. Deze uitermate lichte voorsprong slinkte echter snel, vijf minuten later was het nog maar negen seconden. Een half uur voor het einde liepen de lopers naast elkaar. 

Tot op het bittere einde bleef het spannend. De praeses van VTK was echter zeker van zijn zaak: 'We gaan winnen'. Na een uitermate meeslepende eindsprint wist VTK de strijd te winnen. Voor de eerste keer sinds 2017 mogen de ingenieursstudenten de beker mee naar huis nemen.

Strijd voor derde plaats 

De strijd voor de derde plaats woedde hevig tussen LBK en Ekonomika, maar uiteindelijk wist Ekonomika de bronzen plek in de wacht te slepen. Lange tijd was er sprake van een nek-aan-nekrace. Toch wisten beide praesessen het hoofd koel te houden en finishte Ekonomika met ruim drie rondjes voorsprong. 'Wij zijn heel tevreden met onze derde plek, we hadden dan ook alle vertrouwen in onze lopers', vertelt Lander Bruynseels, vicepraeses Sport.

Voor de stand van LBK werd een wespennest ontdekt

Atmosphere heeft een bewogen 24 urenloop achter de rug. De 24 urenloop was nog niet lang bezig, wanneer de steunbalk van hun stand in drieën brak. Naar eigen zeggen was er 'te veel sfeer'. Gelukkig hoefden de hulpverleners niet meer naar Atmosphere af te zakken. Nadien verliep alles wel wat chaotisch. Atmosphere moest noodgedwongen naast hun stand plaatsnemen. 

Atmosphere oog in oog met rivaal Wina

Om twee uur 's ochtends kwam de eerste oplossing in zicht. Atmosphere kon de stand van OKeR innemen. OKeR zelf liep van 2u30 tot 9u30 voor Run for Specials. Per gelopen rondje doneerde Stuvo UCLL trouwens twee euro aan Run for Specials. 

Om 04u45 was er dan toch een definitieve oplossing gevonden. Atmosphere kon zich verplaatsen naar de zogenaamd 'donkere' bocht voor de startlijn. Daardoor kwam Atmosphere oog in oog te staan met hun rivaal Wina.

Jules Vangeel op crocs.

Loper op crocs en wespennest

Een opvallende verschijning was de loper op Crocs. Jules Vangeel liep voor verschillende kringen een rondje. Aangezien hij in april zal proberen het wereldrecord marathon lopen op Crocs te verbreken, was de 24 urenloop voor Jules de ideale training. Zijn recordpoging zal hij ten voordele van het goede doel Effectief Geven doen. 

LBK kreeg dit jaar met een speciale, onverwachte rivaal te maken: zo werd voor hun stand een wespennest ontdekt. Meerdere mensen werden helaas gestoken, maar konden gelukkig onmiddellijk op de hulp van het Rode Kruis rekenen. Op de brandweer was het even wachten. Uiteindelijk werd het wespennest wel zonder enige problemen weggehaald. Daarvoor moest een deel van de piste tijdelijk afgesloten worden, waardoor alle lopers verplicht voor de buitenbocht moesten kiezen. 

Na een dieptepunt twee jaar geleden, wist Runner's High dit jaar zijn eigen record te verbreken. Ze hebben maar liefst 851 rondjes gelopen. Tweeënvijftig daarvan werden door Gandert Willems gelopen. Gandert wilde initieel 60 rondjes lopen, maar door een verstuikte enkel is hem dat niet gelukt. De prijs voor de mascotte hebben ze binnengehaald.

Pedal, terug van weggeweest

Pedal doet na afwezigheid terug mee aan de 24 urenloop, en hoe! Er stonden gedurende heel de wedstrijd vele lopers klaar om een rondje te mogen lopen voor de terugkerende ploeg. Zelfs het Arenbergorkest kwam langs en verschillende leden deden een rondje. Met hun lopers in het lichtbruin behaalden ze uiteindelijk de 13e plaats. 

In de voormiddag stond de ploeg van VTK vijftien seconden stil. Dit deden ze in samenspraak met hun rivaal omdat een van Apolloons lopers gedurende de nacht viel en zijn hamstring scheurde. Apolloon was dankbaar voor het sportieve gebaar van VTK.

Powered by Labrador CMS