NIEUWS STUDENTENDOOP

Studentenclub in opspraak loog over ondertekenen doopcharter

De KU Leuven is sinds oktober 2022 een tuchtprocedure gestart tegen dertien leden van studentenclub Zuid-Oost-Vlaamse (ZOV). Tijdens een ontgroeningsactiviteit van de club belandde een student met spoed in het ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De KU Leuven kondigt in een persbericht aan een tuchtprocedure te voeren tegen dertien studenten van de Leuvense studentenclub Zuid-Oost-Vlaamse (ZOV). In november 2021 werd een student van die club met spoed naar het ziekenhuis gebracht, na een levensbedreigende hoeveelheid alcohol te hebben geconsumeerd tijdens een ontgroening.

Student in levensgevaar

De club hield een ontgroening die drie dagen duurde. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis bleek dat de student een levensbedreigende hoeveelheid alcohol van 5,4 promille in het bloed had.

'Een inspannend doopritueel met weinig slaap, geen voedzaam eten en veel alcohol bracht één van onze studenten in levensgevaar', zo omschrijft rector Luc Sels het doopaccident in een mail aan studenten. Hij verwijst naar de zaak-Sanda Dia van vier jaar geleden: 'Dit is iets waarvan we hoopten dat het nooit meer zou gebeuren.'

'Je kan er zeker van zijn dat meerdere clubs zich niets aantrokken van het charter'

Anonieme cafébaas

De KU Leuven was op de hoogte sinds december 2021, en lichtte onmiddellijk het Leuvens parket in. Een opsporingsonderzoek van het gerecht duurde tot oktober van dit jaar, waarna de universiteit een tuchtprocedure startte. De studenten in kwestie zijn op de hoogte gebracht van de procedure en kunnen nog beroep hiertegen aantekenen.

De club in kwestie is deel van het overkoepelende Seniorenkonvent Leuven (SK). De feiten bij ZOV dateren van 2021, nog voor het SK meldde aan Veto dat alle clubs onder haar het nieuwe doopcharter zouden ondertekenen. 'We weten ook nog maar recent van de gebeurtenissen', vertelt voorzitter Brecht Verbeest. 'De ZOV heeft sinds het voorval in 2021 wel hun fout ingezien. Ze hebben positief meegewerkt aan het nieuwe doopcharter dat sinds dit jaar in werking is.'

Als koepel voor de clubs heeft het SK geen daadwerkelijk, dan wel moreel gezag. Verbeest zal met de andere leden van het Seniorenkonvent de komende weken beraden hoe ze de kwestie zullen behandelen. Op de vraag of een intrekken van de erkenning van ZOV als lid van het konvent een optie is, wilde Verbeest nog niet ingaan.

'Niet de enige'

De vraag rijst of er nog andere clubs in Leuven gelijkaardige ontgroeningen blijven uitvoeren als hetgeen waarvoor ZOV nu in opspraak komt. 'Na Sanda Dia trokken een aantal clubs zich nog steeds niets aan van het destijdse charter', vertelt een anonieme cafébaas die nauw in contact staat met studentenclubs aan Veto .'Veel van hen verplaatsten hun ontgroeningsrituelen simpelweg naar plaatsen buiten Leuven.'

'Sinds het ondertekenen van het nieuwe charter deze zomer, hebben wij geen problemen gemerkt bij dopen in onze clubs'

Brecht Verbeest, voorzitter Seniorenkonvent Leuven

Volgens Verbeest, voorzitter van het Seniorenkonvent Leuven, is de situatie veranderd: 'Sinds het ondertekenen van het nieuwe charter hebben wij geen problemen gemerkt op de dopen in onze clubs. We voeren nauwe controle uit bij dooprituelen, ons contact met de studentenflik en de universiteit zit daarnaast ook erg goed.'

De ZOV lijkt de rangen te hebben gesloten. De club heeft haar facebookpagina vandaag verwijderd en een reeks evenementpagina's op diezelfde website. Verschillende leden van de club hebben hun namen op de sociale mediawebsite aangepast, en hun profielfoto's en andere foto's die met ZOV te maken hebben verwijderd.

Volgens SK-voorzitter Verbeest gaat het niet over een doofpotoperatie: 'Er zal de studenten een intensieve tuchtprocedure te wachten staan, met potentieel grote gevolgen voor later. Je wil niet dat een toekomstig werkgever je onmiddellijk daarmee associeert.'

Liegen over het doopcharter

Sinds dit academiejaar is er een nieuw doopcharter aan de KU Leuven. Het vorige dateert van 2019. De ZOV zou in academiejaar 2021-2022 geweigerd hebben om die te ondertekenen. 'In die periode was het nog moeilijk om als konvent een zicht te hebben op wie ondertekend had', vertelt Verbeest, 'de ZOV zei aan ons dat ze hadden ondertekend, maar dat blijkt nu dus niet het geval.' Het is nog maar de vraag of zij de enige waren die dat deden.

Als onafhankelijke studentenclub was de ZOV niet verplicht tot het ondertekenen van het charter, in tegenstelling tot studentenkringen. Dat is nog steeds zo, maar Verbeest benadrukt dat het huidige doopcharter wel door alle clubs ondertekend en nageleefd wordt.

Het is dan ook niet op basis van een overtreding op het doopcharter dat de universiteit haar tuchtprocedure baseert, wel op haar eigen tuchtreglement. Bij een inschrijving aan de KU Leuven verklaart iedere student zich immers akkoord met dat reglement en de bijhorende gedragscode.

Het stamcafé den Boule van de Zuid-Oost-Vlaamse club, waar ook Reuzegom bijeen kwam.

In het persbericht spreekt de KU Leuven over 'het gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid en fysieke integriteit, het aanzetten tot overmatig drankgebruik en het stellen van risicovol en onverantwoord gedrag dat mogelijk letsel kan toebrengen.'

Met oog op een serene procedure wenst de universiteit geen verdere toelichting te geven. Mogelijke sancties zullen pas later bekend worden gemaakt, zodra de procedure verder gevorderd is.

Powered by Labrador CMS