artikel> Studenten bezorgd om brandveiligheid
Nalatige kotbazen springen los om met brandpreventie
Hoe bezorgd zijn studenten om hun brandveiligheid? Vaak is het niet meer dan een bijgedachte, gezien de onveiligesituaties op vele koten. Enkele studenten getuigen.
Brandveiligheid zit niet meteenvooraan je gedachten als je eenkot zoekt. Het moet hip, coolof gezellig zijn, maar of er eennooduitgang is, lijkt meestalbijzaak. Laurens Jan vertelthoe zijn blik veranderde na eenbrand op kot enkele jaren terug.“Ik had een kaars laten brandenterwijl het raam openstonden was vervolgens in slaap gevallen.Toen ik wakker werd,had het gordijn vuur gevat enstond de hoek van mijn kamerhelemaal in brand. Ik kon hetvuur nog net blussen.”
LaurensJan kijkt nu alvast anders naarbrandveiligheid: “Toen ik verhuisdeheb ik toch zelf rookmeldersopgehangen en kaarsen gebruikik ook nooit meer. Je pastje pas aan eens je zoiets hebtmeegemaakt.”
Emmers zand
Toch hoeft er niet altijd al eenbrand zijn geweest voordat studentenbezorgd zijn. Sommigekotbazen zijn wel eens laks inde beveiliging. Ben vertelt water misging op zijn kot in de Parijsstraat:“Er was op dat kotéén nooduitgang aan de achterkant.Ik zat op de hoogsteverdieping, dus in geval vannood moest ik langs daar naarbuiten. Maar die deur gaf uitop een overloop waar niemandmocht komen. Toen daar tochenkele studenten op kwamen,heeft de kotbaas de deur gesloten.”
Toen Ben de kotbaas daar opaansprak kreeg hij een warrigverhaal te horen. “De kotbaas beweerdedat de brandweer er snelgenoeg zou zijn om mij te reddenin geval van brand. Later checkteik ook de rookmelders van hetgebouw en daar zaten soms zelfsgeen batterijen in.”Ook in een ander kot van dezelfdeman zag hij vreemde toestanden:“Daar stonden emmerszand met allerlei vuiligheid in.Voor een brand, beweerde deman, in plaats van brandblussers.Ik heb toen alvast klachtneergelegd.”
De kotbaas in kwestie wensteenkel anoniem te reageren. “Ikben alles volledig in orde aanhet brengen qua branddetectiein al mijn koten, volgens delaatste regels. Die ene student isboos op mij omdat hij niet meerkon zonnebaden op dat terrasje,waar ze niet mochten komenvolgens de regels. Ik ben blij dathij weg is! En die emmers zandstaan daar nog steeds: die staaner voor als een frietketel vuurvat.”
Jaren 70
Bij Joachim loopt ook een en anderfout op kot. “Onze kotbaaswoont niet in België en dus komter vaak niet veel van zijn beloftes.Wij zitten er als studenten ookniet genoeg achter. Als we hetmeer zouden vragen, zou er misschienwat gebeuren, maar hetis niet onze hoogste prioriteit.”Zijn kot heeft niets van de reglementairebrandpreventie in huis.
Joachim: “We hebben één brandblusserin de keuken die we zelfgekocht hebben. Er hangt ooknog ergens één rookmelder uitde jaren 70 die niet meer werkt.”.Een nooduitgang heeft Joachim,die op de bovenste verdiepingwoont, niet. “Ook wij hebben hieral gevaarlijke situaties gehad metons gasvuur. Maar ik betwijfel ofer iets gaat gebeuren. Misschienals er meer controles komen,maar als het van onszelf moet komen,zal er weinig veranderen.”