artikel> Rector roept clubs op vandaag nog het charter te ondertekenen
KU Leuven geeft clubs laatste kans, sancties dreigen voor wie doopcharter niet respecteert
In navolging van het doopincident van vorige week reageert rector Luc Sels voor een eerste keer. Sels wil het doopcharter verstrengen en roept de clubs een laatste maal op het charter te ondertekenen.
Vorige week kwam een student om het leven tijdens de doop van de Antwerpse studentenclub Moeder Reuzegom. Eerder trok koepelorganisatie Seniorenkonvent de erkenning van de club in en inmiddels is de universiteit ook een tuchtonderzoek gestart naar de betrokkenen. Voor Reuzegom zelf lijkt het alvast einde verhaal: niet snel na het incident verdwenen de meeste van haar leden van Facebook. Ook hun website staat niet langer online.
Lees ook: 'De interne keuken van studentenclubs'
Om mistoestanden tijdens het dopen te vermijden, voerde de KU Leuven in 2013 het zogenaamde doopcharter in. Dat werd destijds door alle kringen van de Leuvense koepelorganisatie LOKO ondertekend. Een aantal studentenclubs, die als onafhankelijke verenigingen losstaan van LOKO, bleven zich echter verzetten tegen het charter en bleven als zodanig niet gebonden aan deze regels. Zij zijn in tegenstelling tot de kringen niet afhankelijk van subsidies en de universiteit had dan ook weinig drukkingsmiddelen om het charter erdoor te duwen.
Druk
Rector Luc Sels hoopt alvast dat dit incident de ogen van de clubs zal openen. In een persbericht laat hij weten de clubs een laatste kans te geven om het charter te ondertekenen. Zo niet, riskeren de individuele studenten sancties op basis van het tuchtreglement. ‘Het charter, dat trouwens niet alleen op dopen van toepassing is, is een concrete vertaling van het tuchtreglement’, meent Sels. ‘Elke student die zich inschrijft aan de universiteit verklaart zich akkoord met dit reglement. Wie dat charter niet ondertekent, keert zich dus af van het principe dat men eerbied voor de medemens moet tonen en riskeert dan ook een sanctie.’ Sels verwacht vandaag nog alle clubs op het rectoraat om het charter te tekenen.
Daaraan gekoppeld roept de universiteit de clubs op om tot nader order alle ontgroeningsactiviteiten stop te zetten. Om incidenten in de toekomst te vermijden, werd het doopcharter ook verder verstrengd. Zo komen er nieuwe regels voor het gebruik van voeding en dranken en het mixen daarvan. Verder werd aan de verwoording gesleuteld om de keuzevrijheid van de deelnemers te benadrukken. ‘In essentie draait het om gezond verstand en elementaire veiligheid, daarover ga ik niet onderhandelen’, laat Sels weten.
Het incident lijkt alvast een diepe indruk op het bestuur van de universiteit te hebben gemaakt. Rector Luc Sels is zwaar geschokt door het overlijden van de student: ‘Het verlies van één van onze studenten heeft me diep geraakt, als rector én als vader. Voor mij staan dergelijke activiteiten zoals die van Reuzegom mijlenver van de universiteit en van het studentenleven, dat wil ik heel duidelijk onderstrepen.’ Hij noemt het voorval dan ook het emotionele dieptepunt van zijn periode als rector.