artikel> Onderzoekscentrum voor nanotechnologie breidt uit

Imec realiseert cleanroom van 1 miljard euro in recordtijd

Imec stelde vandaag haar nieuwe cleanroom voor. Deze stofvrije ruimte moet dienen als een lab voor hoogtechnologische apparatuur.

Gepubliceerd

Met een kostenplaatje van 1 miljard euro wil het onderzoekscentrum een voortrekkersrol spelen op wereldniveau. Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Innovatie Philippe Muyters kwamen mee het lintje doorknippen.

Het nieuwe gebouw werd in een recordtijd van 20 maanden opgetrokken naast de Imec-toren. Van de totale investering van 1 miljard euro ging maar liefst 900 miljoen naar de hoogtechnologische apparatuur die gebruikt zal worden voor de ontwikkeling van steeds meer en kleinere computerchips. De Vlaamse regering draagt 100 miljoen bij, de verschillende industriële partners van Imec betalen de rest.

Voor de officiële opening kwamen heel wat politici opdraven. Naast Bourgeois en Muyters, die beiden met veel lof spraken over de Vlaamse technologie-industrie, liet ook burgemeester Tobback zich opmerken met enkele uitspraken.”De aanwezige ministers zouden nog iets kunnen leren van de snelheid waarmee dit project is gerealiseerd,” klonk het.

Tobback ziet een enorme meerwaarde voor zijn stad. “Als stad zijn wij buitengewoon trots op Imec, het maakt van ons een provinciale metropool.” Al vind de burgemeester het niet allemaal vanzelfsprekend. “Ik noem mijzelf een digibeet en wil toch iedereen waarschuwen voor het blinde vertrouwen in de vooruitgang. Straks is alles rondom ons slim,” aldus Tobback, die al denkt aan de volgende uitbreiding. “Desnoods maken we wat extra plaats, zolang je van mijn stadhuis afblijft.” De vorige uitbreiding kostte de burgemeester de helft van de Celestijnenlaan, die moest worden verlegd.

CEO van Imec Luc Van Den Hove stelde vol trots de nieuwe constructie voor, die gebouwd werd volgens de nieuwste standaarden. “Door deze investering kan Imec op de wereldtop blijven spelen qua infrastructuur en apparatuur.”

Het grote zilveren gebouw, dat meerdere etages telt, bestaat uit verschillende lagen. De lucht wordt langs het dak naar binnen gezogen, gezuiverd en door de cleanroom gestuurd. Dit alles moet ervoor zorgen dat er absoluut geen stofdeeltjes in de ruimte aanwezig zijn. Daarnaast zorgen 831 betonnen pijlers ervoor dat de ruimte trillingsvrij blijft.

De apparatuur wordt ter plaatse geassembleerd door bedrijven die specifiek machines maken voor de ontwikkeling van nieuwe chiptechnologieën. Het duurste toestel in het gebouw is even duur als het gebouw zelf en kost 100 miljoen euro.

De voorstelling gebeurde door mime-spelers die in de lege ruimte rondliepen en nog niet geplaatste machines bedienden.

(foto's: Kalina De Blauwe)

Powered by Labrador CMS