artikel> ‘Het is niet omdat de wil van het bureau niet gevolgd is, dat de ‘noodkreet’ niet gehoord is’
FO-voorzitters reageren ontzet op ontslag Stura-mandatarissen
Het is crisis bij Stura, de studentenraad van de KU Leuven. De Algemene Vergadering, het hoogste beslissingsorgaan van de studenten, komt normaal morgenavond samen voor een spoedoverleg.
Maandagavond komt er een spoedoverleg van de algemene vergadering van Stura. Althans, zo hebben de voorzitters van de facultaire overlegorganen dat aangevraagd. De vergadering zou plaats vinden na de gebeurtenissen van dit weekend: voorzitter Kevin Seurs en de andere bestuurders hebben gisteren hun ontslagbrief overgemaakt. Ook twee van de drie groepsvertegenwoordigers in de Academische Raad (AR) deden dat.
Aanleiding voor het ontslag is een beslissing van de AV op de besloten vergadering van vrijdag. Het bureau had aan de facultaire overlegorganen gevraagd een bepaalde procedure in gang te zetten, volgens hen nodig voor de interne samenwerking. De AV weigerde echter de eis in te willigen. Een dag later lieten de betrokken leden weten dat ze ermee ophielden.
Niet te spreken
De voorzitters van de facultaire overlegorganen (FO) zijn niet te spreken over het ontslag en de motivering die de bestuurders daaraan koppelen. Zo had Seurs het over een ‘noodkreet van het voltallige bureau’, die de AV in de wind zou hebben geslagen.
‘De noodkreet, zoals vermeld in de ontslagbrief, betrof een interne discussie waarin de AV als scheidsrechter betrokken werd’, reageren de voorzitters op die claim. ‘De AV besloot, wegens te weinig gegronde redenen, niet mee te gaan in het voorstel van Stura, waarop de vergadering abrupt ten einde kwam.’
De voorzitters ontkennen dat het om een beslissing tegen het bureau ging. ‘Er wordt de AV verweten er een spel van gemaakt te hebben, bewust het bestuur kapot gemaakt te hebben en zelfs vuil te zijn. Nochtans is het wel die AV die na de vergadering het heft in handen nam te werken naar een oplossing’, vervolgen ze.
Daarmee verwijzen ze naar een mail die verstuurd werd nog voor het ontslag bekend raakte. De mail, die Veto kon inkijken, vermeldt dat het geen beslissing voor of tegen Stura betrof. Ook staat te lezen dat ze graag hadden samengezeten om te overleggen hoe een constructieve samenwerking tussen Stura en de FO’s kon worden bewerkstelligd.
De procedure die het bureau graag had verkregen, was in hun ogen echter niet de juiste oplossing daartoe. ‘Het is niet omdat de wil van het bureau niet gevolgd is, dat hun ‘noodkreet’ niet gehoord is. We begrijpen niet hoe de raad van bestuur en de AR-mandatarissen kunnen spreken van een vertrouwensbreuk met de AV, wanneer we eerder via mail zwart op wit meegaven dat het vertrouwen in Stura juist niet ter discussie stond’, klinkt het verder.
Overblijvers
De voorzitters kijken nu hoopvol naar de overgebleven mandatarissen. ‘Ondanks de recente controverse hebben wij nog altijd het volste vertrouwen in de overgebleven mandatarissen en gaan ons uiterste best doen om samen met hen een plan van aanpak te vinden voor deze moeilijke situatie.’
Het is echter afwachten welke stappen de overgebleven leden van het algemeen bureau zullen nemen. Blijven ze mandataris, of sluiten ze zich aan bij hun collega’s? ‘We zijn het er met de overige leden van het Algemeen Bureau over eens dat we daar voorlopig niet over naar buiten gaan treden’, aldus een mandataris. ‘We willen zonder extra druk kunnen overleggen.’ Rector Luc Sels wenste evenzeer niet te reageren, om zo ‘in alle sereniteit een oplossing te kunnen uitwerken’.
De algemene vergadering van maandag zal hoe dan ook meer licht bieden op hoe het verder moet met de studentenvertegenwoordiging. De crisis moet eerst worden overbrugd, om daarna tot een meer duurzame oplossing te komen voor het probleem.