artikel> Raadplegingen stijgen met 5 procentpunt
Aantal internationale studenten met psychische problemen blijft stijgen
Heel wat internationale studenten krijgen te kampen met psychische problemen tijdens hun buitenlands verblijf. Dat aantal neemt bovendien elk jaar toe.
De internationale studenten zijn een groot deel van de Leuvense studentenpopulatie. 19% van alle Leuvense studenten zijn internationaal. Net als de Vlaamse studenten hebben ook zij psychische klachten. 24% van alle consultaties bij de psycholoog of psychiater van het Studentengezondheidscentrum is van internationale studenten. In het academiejaar 2015-2016 waren onder de 1362 studenten die het team van psychologen en psychiaters consulteerden 324 internationals.
‘Dat is een aantal dat elk jaar toeneemt’, aldus Anne Neyskens, hoofd van het Studentgezondheidscentrum. ‘Vorig jaar was dat 19 procent van alle consultaties.’ Dat is dus 5 procentpunt meer dan het jaar daarvoor.
Thuis ontvlucht
De internationale studenten zoeken zelf vaak hun weg naar het Studentengezondheidscentrum, al is de werking voor hen niet altijd even duidelijk. ‘Ze zijn niet altijd bekend met onze vormen van hulpverlening. Een huisarts kent men niet altijd’, aldus Neyskens. ‘Internationale studenten hebben zo wat andere verwachtingen of komen dan bijvoorbeeld op een spoeddienst terecht. Die verwijzen ze dan wel naar ons door.’
De problematiek is ook erg divers. Er is bijvoorbeeld onder de studenten die naar Leuven komen ook een groep die al psychische problemen had in het thuisland. ‘Sommige daarvan zijn hun thuiscontext wat ‘ontvlucht’, lijkt het dan’, meent Neyskens.
Daarnaast zijn er ook groepen die hun problemen en klachten hier in Leuven ontwikkelen.
‘Studenten die in het buitenland gaan studeren, hebben vaak hoge verwachtingen’, legt Sabine De Jaegere, mentor in studentenontmoetingscentrum Pangaea, uit. ‘In het begin zullen die verwachtingen vaak ingelost worden. Dat is wat we de honeymoon-fase noemen. De cultuur waarin een student terechtkomt is helemaal nieuw, alles valt nog te ontdekken, er is geen vuiltje aan de lucht. Het is pas na een tijd dat je ontdekt dat niet alles perfect is en dat ook de andere samenleving gebreken vertoont.’
Moeilijker dan verwacht
Volgens het hoofd van het Studentengezondheidscentrum zijn er nog drie subgroepen bij de buitenlandse studenten. Zo is er een groep met aanpassingsproblemen die gepaard gaan met depressieve of angstsymptomen. ‘Die symptomen worden vaak uitgelokt door de stress die een nieuw land met zich meebrengt’, aldus Neyskens.
‘Verder zien we ook dat er een groep studenten is met stressklachten die vooral gelinkt zijn aan het feit dat studeren aan de KU Leuven anders en moeilijker is dan wat ze verwacht hadden.’
De laatste groep bestaat uit zij die problemen ondervinden in de sociale sfeer. Het blijkt dan moeilijker te zijn om sociale contacten te leggen doordat men ver weg is van huis is en niet direct aansluiting vindt in Leuven. De befaamde en beruchte Erasmusbubbel is hier geen helpende hand.
Lees hier meer.